Placeholder

Nederland en Indonesië slaan de handen ineen voor realisatie energietransitie Indonesië

19 September 2022Jelmer Jasken

Op de G20 klimaat- en energiebijeenkomsten hebben Nederland en Indonesië een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor onder andere een dunne film zonnepanelenfabriek en drijvende zonneparken.

Minister Jetten en minister Arifin hebben begin september het Memorandum of Understanding ondertekend om de energietransitie in Indonesië te bevorderen. 

Windpark op zee

De samenwerking tussen beide landen zal zich met name richten op kennisuitwisseling en het ondersteunen van duurzame projecten. Onlangs hebben het Nederlandse Pondera en de Indonesische energiegigant Pertamina een overeenkomst opgesteld voor de ontwikkeling van het eerste windpark op zee in Indonesië. 

Er wordt eind dit jaar op Java gezamenlijk een ‘Renewable Energy Training School and Center’ opgesteld. Verder willen Nederland en Indonesië een aantal bestaande projecten versnellen. Denk aan pilotprojecten voor drijvende zonneparken en ondersteuning aan de eerste dunne film zonnepanelenfabriek van Indonesië. De fabriek is een initiatief van HyET Solar samen met Pertamina en moet in 2023 beginnen met produceren. De verwachting is dat er jaarlijks 300 megawattpiek wordt geproduceerd. 

Samenwerking uitbreiden

Minister Jetten laat vanaf de G20 weten dat 80% van de wereldwijde emissies komt van de twintig grootste economieën. Volgens Jetten ligt er dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit snel af te bouwen. “De transitie naar een schoon en duurzaam energiesysteem levert hier een grote bijdrage aan. Ik ben heel blij om samen met Indonesië te gaan werken aan de energietransitie. Er is veel mogelijk in Indonesië met bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, iets waar we in Nederland al veel ervaring in hebben opgedaan en we willen dit graag inzetten in Indonesië.”

Nederland en Indonesië willen naast de wind- en zonne-energie de samenwerking verder uitbreiden naar vakgebieden zoals geothermie, waterstof, energieopslag, bio-energie en energie-efficiëntie.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?