Placeholder

Minister Ollongren wijst nieuw online energielabel af

30 June 2021Jelmer Jasken

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties heeft een marktuitvraag gedaan. Deze marktuitvraag moet inzicht geven in de mogelijkheden voor een nieuw online energielabel. Uit de marktuitvraag blijkt dat de verschillende opties van de ondervraagde partijen niet aan de vereisten kunnen voldoen. Hiermee wijst minister Ollongren het nieuw online energielabel af. Wel komen er andere oplossingen naar voren zoals: een digitale checklist voor woningeigenaren en het gebruik van slimme data-gedreven apps voor energielabel-adviseurs. Na de zomer belooft minister Ollongren hier verder over te informeren.

Het nieuwe online energielabel

Minister Ollongren deelt haar bevindingen over een nieuw online energielabel. Dit doet ze in een kamerbrief (28 juni 2021). Eerder stuurde minister Ollongren een kamerbrief (14 december 2020) waarin ze schreef dat er een marktuitvraag opgezet zou gaan worden. Deze marktuitvraag moest inzicht gaan geven in de mogelijkheden van een betaalbaar, betrouwbaar en nauwkeurig energielabel, zonder dat hier een energielabel-adviseur bij een woning langs komt. Ook wel: een nieuw online energielabel. We kennen dit online energielabel ook wel als het Vereenvoudigd Energielabel (VEL). 1 januari 2021 is het VEL vervangen door de NTA 8800, het huidige energielabel. Ondertussen heeft de minister onderzoek gedaan naar mogelijkheden hoe dit vereenvoudigd online energielabel weer terug kan komen. Dit nieuwe online energielabel moet daarbij óók voldoen aan de wettelijke eisen waaraan het huidige energielabel voldoet.

Afwijzing nieuw online energielabel

Tijdens de marktuitvraag zijn er verschillende voorstellen ingediend bij een aantal partijen om duidelijkheid te krijgen of het mogelijk is om op de gewenste manier het online energielabel weer in te kunnen voeren. Minister Ollongren stelt in haar kamerbrief van 28 juni 2021 dat geen van de voorstellen van de verschillende partijen aan de vereisten kunnen voldoen. Hierdoor wijst minister Ollongren het nieuw online energielabel af.

Er zijn gelukkig wel andere belangrijke elementen naar voren gekomen in de marktconsultatie. Minister Ollongren schrijft in haar kamerbrief dat er in bepaalde onderdelen voor het aanvragen van het energielabel wél ruimte is voor digitalisering. De oplossingen die de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarom nu nog verder uit gaat werken zijn de volgende:

  1. Een digitale checklist voor de woningeigenaar. De woningeigenaar verzamelt vooraf zelf informatie in over de woning. De energielabel-adviseur verkort hiermee de opnametijd van een woning.
  2. Het gebruik van slimme data-gedreven inspectie-/opnameapps voor energielabel-adviseurs. De energielabel-adviseur kan de woning tijdens de opname digitaliseren. Hiermee bespaart de energielabel-adviseur achteraf tijd.

Tot slot benoemt de minister dat de marktuitvraag wel degelijk goede inzichten heeft gegeven in de verbetering en vereenvoudiging van het energielabel. Na de zomer belooft de minister hier weer over te informeren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen