Placeholder

Kan ik mijn huis verkopen zonder energielabel in 2022?

18 November 2021Jelmer Jasken

Vraag jij je af of je jouw huis kan verkopen zonder energielabel in 2022? Het antwoord hierop is nee. Een geldig energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een huis. Is er geen geldig energielabel aanwezig? Dan kun je een boete krijgen. Naast de verplichting om een geldig energielabel te hebben bij de verkoop, verhuur en oplevering van een huis heb je óók de verplichting om in verkoop- of verhuuradvertenties het geldige energielabel te vermelden. Vanwege de drukte op de energielabelmarkt wordt er tot 2022 nog niet gecontroleerd op de advertentieplicht. Een huis verkopen zonder energielabel kan dus niet. Zorg ervoor dat je tijdens de overdracht van je huis een geldig energielabel hebt.

BOETE BIJ HET ONTBREKEN VAN EEN ENERGIELABEL

Je kan je huis dus niet verkopen zonder energielabel in 2022. Wanneer er geen geldig energielabel aanwezig is bij het verkopen van je huis kan je een boete krijgen. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van de overheid. Is jouw huis verkocht zonder energielabel? Dan kun je van de ILT een brief verwachten. Het controlerende overheidsorgaan schrijft alleen dit jaar pas boetes uit bij een controle op het energielabel ten tijden van het transport van het pand bij de notaris.

Per 1 november 2021 gelden er hogere boetes bij het ontbreken van een energielabel bij de verkoop of oplevering van een gebouw. Deze nieuwe beleidsregel is gepubliceerd in de Staatscourant van 28 oktober 2021. De hoogte van de boete die je kunt krijgen bij het ontbreken van het energielabel verschilt voor particulieren en bedrijven. Het bedrag wat particulieren betalen per 1 november 2021 is € 435,-. Bedrijven betalen voor dezelfde overtreding € 870.-. De overtredingen die vóór 1 november 2021 plaatsvonden worden nog beboet volgens het toen geldende beleid. Eerst betaalden particuliere verkopers € 170,- voor de boete. Bedrijven betaalden € 340,- voor de overtreding. Wil je meer weten over de hogere boetes bij het ontbreken van een energielabel? Bekijk hier de website van de ILT.

WORDT HET ONTBREKEN VAN EEN ENERGIELABEL GEHANDHAAFD?

Worden de boetes voor het ontbreken van een energielabel eigenlijk wel écht opgelegd? Dat is vast al even door je hoofd gegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt dat in 2021 tot nog toe 1.090 boetes zijn opgelegd. Dit aantal ligt lager dan het aantal ontbrekende energielabels bij het transport van alle woningen dit jaar. Daarnaast ligt het aantal uitgeschreven boetes óók nog lager dan wat de bedoeling was van het ILT tot dusver in 2021. Het streefgetal ligt op 300 uit te schrijven boetes per maand. Dit is in de regel altijd lager dan het maandelijkse aantal ontbrekende energielabels bij woningtransacties (dit jaar) of advertenties. De huidige achterstand is ontstaan door achterblijvende administratie maar zal met terugwerkende kracht worden hersteld. De 1090 boetes die dit jaar zijn uitgeschreven betreffen namelijk nog woningen die in 2020 zijn overgedragen.

DE ADVERTENTIEPLICHT, WAT HOUDT DAT IN?

Wanneer je je huis wil verkopen kan dat niet zonder energielabel, dat hadden we al vastgesteld. Maar wat houdt de advertentieplicht waar vanaf 2022 óók op gecontroleerd wordt precies in? Wanneer je jouw huis wil verkopen moet er in de verkoop- of verhuuradvertentie vermeldt staan welk energielabel jouw huis heeft. Is er al wel een geldig energielabel beschikbaar voor jou huis? Dan is het de bedoeling dat je het energielabel vermeldt in de verkoop-of verhuuradvertentie. Ook moet het label officieel zijn geregistreerd voordat de advertentie geplaatst wordt. Dit jaar wordt het ontbreken van een energielabel in een advertentie, bijvoorbeeld op Funda, nog gedoogd.

AANVRAGEN ENERGIELABEL

Omdat je jouw huis niet kan verkopen zonder een geldig energielabel in 2021 kun je dit het beste gauw regelen. Op Woninglabel.nl vergelijk je gemakkelijk alle energielabel-adviseurs op één plek. Je selecteert op prijs, kwaliteit en snelheid. Zo vind je altijd de beste energielabel-adviseur bij jou in de buurt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?