Placeholder

Ingang van de advertentieplicht bij verkoop woning

31 January 2022Jelmer Jasken

Vanaf 1 januari 2022 geldt de ingang van de advertentieplicht bij de verkoop van een woning. Hier wordt vanaf 1 januari 2022 ook op gehandhaafd. Wanneer je een woning wilt verkopen moet er in de verkoop- of verhuuradvertentie vermeldt staan welk energielabel de woning heeft. Een geldig energielabel was al een jaar verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning.

Niet goed op de hoogte

Haydar Cay van keuringshuis.nl vertelt: “Veel huizenverkopers weten niets van de aangescherpte regels af en krijgen het pas te horen als zij een verkoopgesprek hebben met de makelaar. De gemiddelde tijd van opdracht tot verkoop is vaak twee weken en die tijd is bij veel bedrijven te kort om het energielabel te regelen.”

Een woordvoer van Funda laat aan het AD weten dat veel makelaars niet goed op de hoogte zijn van de advertentieplicht bij de verkoop van een woning. Het huizenplatform laat advertenties zonder label gewoon toe en legt de verantwoordelijkheid bij de makelaar: “Als de overheid gaat handhaven, hebben zij wel een probleem” stelt de woordvoerder.

Handhaving advertentieplicht

Tot 2021 konden woningeigenaren nog zelf online een energielabel aanvragen voor hun woning. Vanaf 1 januari 2021 zijn deze regels strenger geworden en maakt een woningeigenaar een afspraak met een energieadviseur voor een uitgebreidere inspectie.

Er ontstond een tekort aan adviseurs waardoor de wachttijden voor een energielabel hoog opliepen. De minister van Binnenlandse Zaken greep vorig jaar in om de druk op de adviseurs te verminderen. Het ministerie besloot tot 1 januari 2022 niet te handhaven op de advertentieplicht bij het te koop zetten van een woning.

Het gaat inmiddels een stuk beter met het tekort aan energielabel-adviseurs. Afgelopen november is het aantal van 1.500 energielabel-adviseurs bereikt, wat het initiële streefaantal was. Door de toename van het aantal energielabel-adviseurs is de levertijd aanzienlijk gedaald.

Dit zien ook de twee grote makelaarsverenigingen NVM en VBO. NVM Makelaars doet zelfs de belofte dat zij het voor hun klanten binnen tien dagen kunnen regelen. Deze positieve ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de tijdelijke maatregel van het niet handhaven op de advertentieplicht is vervallen per 1 januari 2022.

Woning snel verkopen? Dan kan advertentieplicht problemen opleveren

Er ontstaat nog wel een probleem wanneer een woningeigenaar een woning snel wil verkopen. Fabian Grotenhuis, makelaar in Dieren vertelt: “Het kan soms net vervelend uitkomen. Onze huizenadvertenties gaan eens in de vier weken mee in de krant. Het kan dan net zo zijn dat het energielabel nog niet binnen is en we vier weken moeten wachten. De verplichting om het label te hebben op het moment dat de advertentie eruit gaat vindt Grotenhuis ‘onnodig bemoeilijkend’.” Het is uiteraard belangrijk om de energetische kwaliteiten van een huis te weten als potentiële koper, erkent hij: “Maar daarin is het energielabel maar een onderdeel. Als een huis zonnepanelen heeft, krijgt het een goed energielabel, maar het zegt niets over de isolatie. Dat soort informatie vind ik belangrijker. Het zou wat mij betreft goed genoeg zijn als het label er is vóór de overdracht.”

Weinig klachten

Directeur Hans van der Ploeg van VBO vertelt aan het AD dat het per regio verschilt hoe snel adviseurs tijd hebben om langs te komen. Hij stelt dat de situatie wel echt anders is dan een jaar geleden: “Ik krijg er ook weinig klachten meer over. We stimuleren onze leden om dit goed met klanten te communiceren en op tijd aan te vragen.”

NVM-woordvoerder Marc van der Lee meldt aan het AD dat met NVM-makelaars is afgesproken dat ze binnen tien dagen een label kunnen regelen. Van der Lee: “Wij zorgen dat daar een gekwalificeerde inspecteur voor langskomt. De bureaus zijn door ons geselecteerd. Tempo om het label te realiseren is belangrijk in deze krappe markt met korte verkooptijden.”

Haydar Cay van keuringshuis.nl heeft als boodschap dat ongeacht welke makelaar je kiest, je al in een vroeg stadium een adviseur inschakelt. Cay: “Het zou zonde zijn als de woning nog niet aangemeld kan worden op websites als Funda en Pararius.”

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?