Placeholder

Huizenkopers kijken kritisch naar het energielabel

11 October 2022Jelmer Jasken

Het heeft er alle schijn van dat de huizenmarkt rustiger wordt en dat terwijl de energieprijzen maar blijven stijgen. Mensen die van plan zijn een woning te kopen, kijken steeds kritischer naar het energielabel van hun potentiële koopwoning. 

Energielabel tot A+++++

Het energielabel wordt steeds waardevoller. Waar het energielabel een paar jaar geleden nog geen echte betekenis had, zie je op dit moment dat steeds meer mensen struikelen over een woning met energielabel F. Verder zie je ook dat mensen niet eens meer de moeite nemen om te reageren op een woning met een label C of lager. Energielabels beginnen bij label G en kunnen oplopen tot label A+++++ voor de energiezuinigste huizen. 

De labels zijn dus in korte tijd van grote waarde geworden voor de woningmarkt. Soms hebben de potentiële kopers voor een bezichtiging al uitgerekend wat ze kwijt zullen zijn aan energiekosten. Verder wordt er veel gekeken naar mogelijkheden waardoor de woning een beter energielabel krijgt. Heeft de woning dubbel glas, hoe oud is de cv-ketel, is er al isolatie aanwezig of is het makkelijk te isoleren zijn vragen die besproken worden.

Makelaars advies

Steeds meer makelaars adviseren tegenwoordig de verkopende partij om ervoor te zorgen dat de te verkopen woning een ‘goed’ energielabel heeft, voordat de woning te koop komt te staan. Als het mogelijk is, is het voor de verkopende partij erg zinvol om het energielabel te verbeteren. Dit kan al snel door bijvoorbeeld vloer- of dakisolatie. 

Daarbij komt wel dat het voor de verkopende partij niet altijd eenvoudig is om te investeren in een beter energielabel. Een woning gaat niet zomaar van energielabel G naar een label C of hoger. Dat proces kost de veel geld en dat heeft de verkoper er niet altijd meer voor over.

Op Huislijn.nl staat een uitgebreid aanbod van koop-, huur- en nieuwbouwwoningen. Zij zorgen ervoor dat het aanbod van woningen van makelaars en de vraag naar woningen bij elkaar komen.

Prijsverschil door energielabel

Het is niet het geval dat woningen met een laag energielabel niet meer verkocht worden. Desalniettemin ontstaat er wel een prijsverschil tussen een woning met een laag energielabel en een woning met een goed energielabel. Een verbouwing duurt voor verkopers vaak te lang en daar moeten ook maar net de juiste mensen voor beschikbaar zijn. Tegenwoordig vind je met de personeelstekorten niet snel meer een aannemer voor binnen een maand.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?