Placeholder

Hoe ontvang ik de €190 toeslag voor energie?

4 November 2022Jelmer Jasken

In de maanden november en december krijgen alle huishoudens €190 als tegemoetkoming voor de hoge energierekening. De toeslag is een voorloper op het prijsplafond dat begin volgend jaar voor stroom en gas ingaat. Wat moet je doen om de €190 toeslag te ontvangen en wat als je maandlasten lager zijn?

Veel Nederlanders betalen zich de laatste tijd scheel aan de energiekosten. Door onder meer de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de prijzen voor vooral gas enorm gestegen. Om deze enorme stijging tegen te gaan krijgt iedereen, zowel in november als in december €190.

Compensatie voor iedereen

Op de eerste dag van november en december krijgt elk huishouden met een aansluiting, de toeslag van het bedrijf dat de elektriciteit levert. Ondernemers die relatief weinig energie verbruiken, kunnen ook gebruik maken van de compensatie. De hoogte van je inkomen of energierekening doet er niet toe, net zo min als het type energiecontract. Zit je met meerdere huishoudens op één aansluiting? Dan ontvang je de €190 toeslag niet. Voor hen wordt er gezocht naar een andere oplossing.  

Hoe krijg ik de energietoeslag?

Het ontvangen van de toeslag verschilt per energieleverancier, want dat gaat via hen. Je kunt het op verschillende manieren ontvangen. Sommige leveranciers maken de toeslag over naar je bankrekening en andere leveranciers die verrekenen het met je maandbedrag. Ontvang je je stroom en gas via verschillende partijen? Dan krijg je het geld via je stroomleverancier.

Heb je een betalingsachterstand? De tegemoetkoming wordt dan automatisch met de achterstand verrekend. Verder kan de leverancier ervoor kiezen om het bedrag over te maken als je je contract eindigt. Je hoeft de toeslag niet zelf aan te vragen. De toeslag komt automatisch naar jou toe. 

Mijn maandbedrag is lager dan de toeslag

Zelfs als je maandbedrag lager is dan de energietoeslag heb je recht op het volledige bedrag. Als je leverancier het beleid heeft om de €190 in zijn geheel naar je bankrekening over te maken, maakt de hoogte van je maandbedrag niet uit. Wordt het verrekend met je maandbedrag? Dan krijg je waarschijnlijk het resterende bedrag in de loop van de maand gestort. Nog een andere optie is dat het resterende bedrag wordt verrekend met je eindafrekening. 

Ik ontvang energietoeslag. Gaat dat ten koste van de €190?

Nee. De energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen staat volledig los van de tegemoetkoming van €190. Beide compensaties worden niet met elkaar verrekend. Dit heeft ook geen invloed op bijvoorbeeld je zorg- of huurtoeslag. 

Krijg ik extra geld met meerdere aansluiting? 

Dit hangt volledig af van waar je tweede of derde aansluiting voor bedoeld is. De toeslag geldt alleen voor de adressen die zijn bedoeld om te verblijven, denk aan een woning of kantoor. Heb je een tweede aansluiting voor een garagebox? Daar ontvang je geen extra toeslag voor. Tevens krijg je geen extra toeslag voor een extra meter voor je elektrische auto. 

Ik wissel binnenkort van energieleverancier

Geen paniek. Je ontvangt de energietoeslag van de energieleverancier waar je op de eerste dag van november of december energie van krijgt. Stel: je stapt halverwege de maand over naar een andere leverancier. Dan ontvang je de toeslag aan het begin van de maand van de leverancier waarbij je dan bent aangesloten. 

Het prijsplafond

Na december gaat het prijsplafond in werking. Er zijn maximumprijzen afgesproken van €0,40 per kWh en €1,45 per m3 gas. Je betaalt voor je energie niet meer dan de maximumprijzen tot een bepaald verbruik. Het plafond ligt op een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3 gas. Verbruik je meer dan het plafond? Dan betaal je de ‘normale’ tarieven die de leverancier op dat moment hanteert. Zijn de tarieven lager dan de maximumprijzen? Dan betaal je over je gehele verbruik de lagere tarieven.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen