Placeholder

Het Maatwerkadvies: overdreven of de nieuwe standaard?

26 July 2023Jelmer Jasken

De term ‘maatwerkadvies’ wint steeds meer populariteit bij het verduurzamen van woningen. En dat is terecht, omdat het maatwerkadvies de nieuwe norm wordt voor het verkrijgen van waardevol inzicht in de energieprestaties van een woning of utiliteitsgebouw. In dit artikel bespreken we waarom het maatwerkadvies van essentieel belang is en inhoudelijk sterker dan andere verduurzamingsadviezen.

Voor officiële aangelegenheden, zoals subsidies en financieringen, kan het maatwerkadvies zelfs dienen als bewijsstuk. Dit benadrukt het belang van een goed begrip van wat een maatwerkadvies inhoudt en hoe het de energieprestaties van een woning of utiliteitsgebouw kan verbeteren.

Het maatwerkadvies in detail

Een maatwerkadvies vormt een aanvulling op het verplichte energielabel. Het resulteert niet automatisch in een energielabel, maar de gegevens uit het maatwerkadvies kunnen worden gebruikt om een energielabel vast te stellen. En vice versa: de adviseur maakt gebruik van de gegevens van het energielabel bij het opstellen van een maatwerkadvies. Als men een maatwerkadvies wil, is een energielabel niet vereist.

“Verbouwen of een nieuwe woning kopen? Dit is het beste moment om een maatwerkadvies aan te vragen.” – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het maatwerkadvies omvat een grondige analyse van de energieprestaties van een woning. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het energielabel, maar ook naar andere factoren die van invloed zijn op het energieverbruik. Een deskundig en gediplomeerde adviseur voert een uitgebreide inspectie uit en stelt vervolgens een gedetailleerd rapport op waarin alle bevindingen worden besproken.

Dit rapport bevat waardevolle informatie over mogelijke energiebesparende maatregelen die kunnen worden genomen om de energie-efficiëntie van de woning of utiliteitsgebouw te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en duurzame energieopwekking. Het maatwerkadvies biedt dus een gedetailleerd en op maat gemaakt plan om de energieprestaties van een woning of utiliteitsgebouw te optimaliseren.

De verplichting en autoriteit van het maatwerkadvies

Waarom wordt het maatwerkadvies nu verplicht gesteld voor officiële zaken zoals subsidies? Het antwoord is simpel: om ervoor te zorgen dat gebouweigenaren de juiste informatie en begeleiding krijgen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

De overheid erkent de waarde van het maatwerkadvies en heeft dit vastgelegd in de regelgeving. Om aan deze vereisten te voldoen, moeten zowel de adviseur als het bedrijf dat een maatwerkadvies verstrekt, gediplomeerd en gecertificeerd zijn. Vanaf 1 juli 2023 is het nieuwe gecertificeerde maatwerkadvies volgens de NTA 8800 van toepassing op zowel woningen als utiliteitsgebouwen. 

Wat zijn de voordelen van een maatwerkadvies

Zoals eerder vermeld, zal het maatwerkadvies de nieuwe standaard worden in de energielabelbranche. Het brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Het biedt inzicht in zowel bouwkundige als installatietechnische verbetermaatregelen;
  • het maakt de kosten, baten en terugverdientijden van de voorgestelde maatregelen inzichtelijk;
  • het analyseert de CO2-reductie van de uit te voeren maatregelen;
  • het geeft een overzicht van de huidige energieprestaties van de woning of utiliteitsgebouw;
  • het vormt een solide basis voor weloverwogen beslissingen;
  • het maatwerkadvies kan dienen als bewijsstuk bij het aanvragen van subsidies.

“Met het maatwerkadvies krijgt u inzicht in de oorspronkelijke situatie – vóór het uitvoeren van het maatregelenpakket – én de situatie na het uitvoeren van het maatregelenpakket.” – RVO.

Met name op het gebied van subsidies en financieringen zal het maatwerkadvies een belangrijke rol spelen. In de toekomst zal een maatwerkadvies vereist zijn voor officiële procedures, zoals het verkrijgen van subsidies.

Conclusie: kies voor het maatwerkadvies

Vanaf 1 juli 2023 wordt het maatwerkadvies de nieuwe norm in de energielabelbranche. Het biedt waardevolle inzichten en oplossingen voor energiebesparing in zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Het nieuwe gecertificeerde maatwerkadvies voldoet aan de eisen van de NTA 8800. Hiervoor dienen zowel de adviseurs gediplomeerd als bedrijven gecertificeerd te zijn. Door de verplichting voor officiële zaken, zoals subsidies en financieringen, wordt de kwaliteit van het maatwerkadvies gewaarborgd via een onafhankelijke certificering.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde