Placeholder

Een energielabel aanvragen: Labels A t/m A++++ gegroeid met 15%

27 February 2023Jelmer Jasken

Uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat het aantal Nederlandse woningen met energielabels A t/m A++++ vorig jaar met 15% is gegroeid. Almere en Lisse voeren de lijst aan als gemeenten met de meeste energiezuinige woningen. 

Een energielabel woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Zoals je wellicht al eerder hebt gelezen, varieert het energielabel van G (minst zuinig) tot A++++ (beste). Sinds 2021 zijn alle Nederlandse woningeigenaren verplicht om bij de verkoop, verhuur of nieuwbouw van hun woning een geregistreerd energielabel te kunnen laten zien. 

Een energielabel aanvragen, meer dan 5 miljoen gingen voor

Naar alle waarschijnlijkheid is in januari de grens van 5 miljoen aangevraagde energielabels overschreden. Eind 2022 had het RVO al ruim 4,8 miljoen geregistreerde energielabels uitgegeven, waarvan bijna 200.000 voor utiliteitsgebouwen. 

Het aantal woningen met een geregistreerd energielabel is afgelopen jaar met bijna 4% toegenomen en het aantal utiliteitsgebouwen met een geregistreerd energielabel steeg zelfs met 18%.

Het is belangrijk om te weten dat op dit moment slechts ongeveer 60% van de Nederlandse woningen een energielabel heeft aangevraagd. Als de overige woningen ook een energielabel aanvragen, zal bijvoorbeeld het aantal woningen met een energielabel G nog steeds toenemen.

Minst zuinige energielabels op Terschelling

Een woning met energielabel A++++ is het meest energiezuinig, terwijl de minst zuinige woningen het energielabel G hebben. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben de meeste woningen met het minst zuinige label, in totaal ruim 34.000. Opvallend genoeg hebben deze drie gemeenten ook de meeste woningen met energielabels A t/m A++++.

Het Waddeneiland Terschelling bungelt onderaan de lijst met de minst energiezuinige energielabels. Bijna 16% van de woningen in deze gemeente heeft het energielabel G. 

Ranglijst energielabels: Amsterdam op 145e plek

Amsterdam heeft zelfs met een percentage van 33% van de gelabelde woningen met labels A t/m A++++ slechts de 145e plaats op de ranglijst. Den Haag en Rotterdam scoren nog lager, op de 240e en 244e plaats. De gemeente Westerwolde sluit de lijst af met bijna 15% van de woningen met een energielabel A t/m A++++, oftewel 910 woningen.

Maar er zijn ook gemeenten die het beter doen. Zo is de gemeente Almere koploper met ruim 13.000 woningen met de zuinigste energielabels van de in totaal 35.000 woningen. Procentueel gezien is naast Almere ook de gemeente Lisse een koploper. In deze Zuid-Hollandse gemeente is maar liefst 2% van alle Nederlandse woningen met energielabel A++++ te vinden. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen