Placeholder

Energielabel wordt in 2023 ook beschikbaar voor huurders

22 June 2022Jelmer Jasken

Naar verwachting wordt het energielabel medio 2023 ook beschikbaar voor huurders. Dat kondigde minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge gisteren aan in een kamerbrief omtrent het energielabel voor huurders.

Op dit moment is het energielabel alleen nog beschikbaar voor de gebouweigenaar. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, stelde in november 2021 in een kamerbrief het onderwerp al ter sprake. Volgens minister Ollongren is inzicht in het energielabel voor huurders noodzakelijk om de huurder tegemoet te kunnen komen wanneer er twijfel over het energielabel ontstaat. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is, vanwege de persoonsgegevens van de adviseur die op het energielabel staan vermeld, een belangrijke belemmering voor het openbaar maken van het energielabel richting huurders.

In de meest recente kamerbrief van Hugo de Jonge stelt de minister dat het beschikbaar stellen van het energielabel voor huurders noodzakelijk is. De minister baseert dit oordeel op het algemeen belang voor de ‘bevordering van de energieprestatie van gebouwen’.

Energielabel in 2023 inzien op MijnOverheid

Zodra de verwerking van energielabels voldoet aan de privacyregelgeving, kunnen de energielabels worden ingebouwd in MijnOverheid. Minister de Jonge verwacht dat dit medio 2023 gerealiseerd zal zijn, maar hoopt de datum naar voren te kunnen halen.

Er is gebleken dat in sommige gevallen de huurder bij aanvang van de huurovereenkomst nog geen energielabel ontvangt. Volgens de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) is het verplicht om als gebouweigenaar bij de start van de huurovereenkomst aan de huurder het energielabel te overhandigen. Op dit moment zijn er weinig mogelijkheden voor de huurder om alsnog het energielabel in te zien. De overheid wil hier dus verandering in gaan brengen, zodat ook de werking van de EPBD extra kracht wordt bijgezet. Op die manier zal elke huurder uiterlijk medio 2023 ten alle tijde het energielabel van de gehuurde woning kunnen inzien, ook als het energielabel tijdens het huurcontract wijzigt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?