Placeholder

Het energielabel is momenteel nog te weinig een instrument voor verduurzaming

3 March 2023Jelmer Jasken

Het kan niet missen dat praktisch alle woningeigenaren inmiddels weleens hebben gehoord van het energielabel. In de meeste gevallen wordt een energielabel aangevraagd in verband met de verkoop of verhuur van een woning, aangezien dit verplicht is sinds 1 januari 2021. Het energielabel, in combinatie met een maatwerkadvies (verduurzamingsadvies), wordt echter nog weinig gebruikt voor verduurzaming concludeert Woninglabel.nl; een gemiste kans.

Uit onderzoek van Woninglabel.nl blijkt dat slechts 12% van de aanvragen voor een energielabel voortkomen uit een verduurzamingstraject. Denk hierbij aan het aanvragen van een energielabel als 0-meting voorafgaande aan verduurzaming en als grondslag voor een maatwerkadvies.

Grafiek reden om een energielabel aan te vragen.

Afbeelding 1: Wat was de reden voor het aanvragen van een energielabel?

Verder onderzoek wijst uit dat, alhoewel de meeste woningeigenaren bekend zijn met het energielabel, het gros de waarde van een energielabel als 0-meting voor een daaropvolgend maatwerkadvies niet kent. Wat is dan de waarde van het energielabel als 0-meting? Dat lees je hieronder.

Het energielabel als 0-meting

Waar het energielabel vaak wordt gezien als eindpunt, kan het ook dienen als startpunt. Veel woningeigenaren hebben onvoldoende beeld bij hoe hun energieprestatie, voorafgaande aan verduurzaming, eruitziet. Het energielabel kan in zo’n geval dienen als 0-meting.  Op basis van het aangevraagde energielabel als 0-meting kan vervolgens, middels een maatwerkadvies, worden bepaald welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn om de energieprestatie te verbeteren.

Het maatwerkadvies

Het gedetailleerd maatwerkadvies vertelt de consument precies welke stappen er gezet moeten worden om de gewenste verduurzamingsdoelen te behalen en in welke volgorde deze stappen gezet moeten worden. Dit gebeurt op basis van het zogenaamde ‘trias energetica’ principe, wat voorschrijft dat je begint met het minimaliseren van het energieverbruik door bijvoorbeeld te isoleren. Je vervolgens gebruik gaat maken van duurzame energie, middels bijvoorbeeld een warmtepomp. En, je als laatste pas kijkt naar hoe je hernieuwbare energie kunt inzetten. Een veelgemaakte fout is dat men een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, zonder eerst te isoleren. Op deze wijze verliest men alle opgewekte energie en wordt er op het gebied van een verbeterde energieprestatie weinig tot niets gewonnen.

“Een veelgemaakte fout is dat men een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, zonder eerst te isoleren.”

De voordelen

Het verduurzamen van je woning en het behalen van een goed energielabel heeft tal van voordelen, welke de afgelopen tijd landelijk nieuws hebben gehaald. Zo stijgt je woningwaarde voor verkoop, stimuleert de overheid een groen energielabel middels subsidies en profiteer je bij de meeste banken van hypotheekrentekorting. Het maatwerkadvies helpt om met zekerheid aan de gestelde voorwaarden te voldoen, waardoor je niet alleen je wooncomfort verbetert, maar ook profiteert van financiële voordelen. Om te profiteren van de financiële voordelen wordt tegenwoordig vaak gevraagd om documentatie die voortkomt uit een gecertificeerd werkproces en dus is het gemiddeld online verduurzamingsadvies niet langer afdoende.

Het maatwerkadvies kan, net als het energielabel, enkel worden opgesteld door de daarvoor gediplomeerde adviseurs die werkzaam zijn bij de daarvoor gecertificeerde bedrijven. Wil jij dus een maatwerkadvies aanvragen, neem dan contact op met een professionele adviseur.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?

Placeholder
4 March 2024

Woninglabel.nl betrekt splinternieuwe kantoorruimte

Placeholder
29 February 2024

Rabobank, Woninglabel.nl, Klimaatroute en Sobolt & Enven bundelen krachten in de Energietransitie voor Nederlandse huiseigenaren