Placeholder

Een groot verschil in energieverbruik van woningen met een hoog of laag energielabel

20 March 2023Jelmer Jasken

Dat een energielabel van grote invloed kan zijn op de energierekening van een woning wordt steeds bekender. Met name voor het gasverbruik zijn er grote verschillen tussen de woningen met een goed of slecht energielabel. Slecht geïsoleerde woningen zorgen voor hoge stookkosten en dat komt, met koud weer, erg slecht uit. 

Calcasa is een marktonderzoeksbureau. Zij hebben op basis van cijfers van het CBS en de actuele energieprijzen gekeken naar het verbruik en de geschatte gemiddelde kosten van woningen met diverse energielabels. 

Hoog gasverbruik

Een woning met energielabel G verbruikt gemiddeld 50% meer gas dan een woning met energielabel A. Een woning met energielabel G verbruikt gemiddeld 15% tot 25% meer stroom dan een woning met energielabel A. 

In onderstaande tabel heeft Calcasa het gemiddelde gasverbruik weergegeven voor woningen met energielabels A tot G. Ze hebben gekeken naar het gemiddelde verbruik per 100m2 voor zowel de koop- als huurwoningen. 

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Tabel is overgenomen van Calcasa.

In de tabel is te zien dat het gasverbruik van de huurwoningen hoger ligt dan bij de koopwoningen. 

Hoog elektriciteitsverbruik

Calcasa heeft in onderstaande tabel gekeken naar het jaarlijkse stroomverbruik van de koop- en huurwoningen met 100m2. Bekijk de verschillen in onderstaand tabel. 

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Tabel is overgenomen van Calcasa.

Op basis van de huidige energieprijzen bij diverse leveranciers wordt geconcludeerd dat een gemiddelde huurwoning van 100m2 met energielabel G, jaarlijks rond de €2000 euro meer betaald voor stroom en gas dan een koopwoning met energielabel G. Dat verschilt 40%.

Voor een gemiddelde huurwoning van 100m2 geldt dat de energierekening voor een woning met label G rond de €2500 euro hoger is dan een woning met energielabel A.

Verduurzaming stagneert bij lage energielabels

Uit het onderzoek van Calcasa blijkt dat vrijwel één op de drie woningen in Nederland een geregistreerd energielabel A heeft. De verduurzamingen stagneren vooral bij woningen met lage energielabels. De slecht geïsoleerde woningen worden een steeds groter probleem met deze energieprijzen. Het percentage woningen met een laag energielabels blijft voor een lange tijd gelijk.

Volgens Calcasa heeft twee op de vijf woningen nog geen geregistreerd energielabel. Het is aannemelijk dat bij de niet geregistreerde energielabels nog meer woningen zitten met een slecht energielabel. In de markt van huurwoningen zijn huizen met een laag energielabel een probleem. Daar heeft circa 11% van de huurwoningen een energielabel F of G. Minister de Jonge heeft al eens eerder aangegeven dat er vanaf 2030 geen woningen verhuurd mogen worden met energielabels E, F of G. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen