Placeholder

Kan je een ‘gratis’ maand naar de zachte Spaanse zon

27 October 2022Jelmer Jasken

Kijkend naar de huidige energieprijzen is het voor sommige mensen aantrekkelijk om er een maandje tussenuit te gaan. Is een maand naar de Spaanse zon dan goedkoper dan een maand lang blijven stoken om het warm te krijgen?

Om het kort te houden: ja, dat is goedkoper. Voor veel mensen in Nederland geldt dat als ze thuis een maand lang geen stroom en gas verbruiken. Ze vervolgens genoeg geld besparen om een maand lang in het zuiden van Spanje te kunnen vertoeven in een appartement. 

Modelcontract bij energieleverancier

Een kanttekening is wel dat het natuurlijk veel afhangt van de huidige situatie. Je huidige verbruik en energiecontract om precies te zijn. Mensen onder een modaal inkomen, welke een modelcontract hebben, omdat dit bijvoorbeeld hun eerste contract is, kunnen al redelijk snel ‘gratis’ naar de zon. 

Om je een voorbeeld te geven. Stel je voor dat je nu bij energieleverancier X zo’n €1,03 per kWh en €4,65 per m3 betaald. Dan verbruik je in een koude wintermaand 250 kWh en 200 m3 en betaal je al snel ruim €1150 aan energiekosten. Bij een verbruik van 325 kWh en 300 m3 betaal je al snel €1700. Kun je nagaan. 

Zulke bedragen zijn genoeg om een koude maand in Nederland te verruilen voor de zachte Spaanse zon. Dat is het overwegen waard, toch? Hieronder twee voorbeelden afkomstig van booking.com. 

Je zit al voor €606 van 1 t/m 31 december in een ruim appartement in Benidorm met kans op zeezicht en voor €1194 in een appartement in Fuente Alamo met een erg goede beoordeling. 

Voorbeeld woninglabel vakantie

Deze afbeelding is overgenomen van booking.com. 

Voorbeeld woninglabel vakantie1

Deze afbeelding is overgenomen van booking.com. 

Als je kijkt naar een gemiddelde retourvlucht voor 30 nachten zijn de kosten op dit moment zo’n €222 per persoon volgens skyscanner.nl. Met het verrekenen van de vlucht plus een van bovenstaande accommodaties, blijf je gemakkelijk binnen de eerder genoemde stookkosten van €1700. 

Variabel contract bij energieleverancier

Steeds meer mensen krijgen een variabel contract. Ook deze mensen kunnen net zo goed een maand naar de Spaanse zon in plaats van blijven stoken in Nederland. De variabele tarieven zijn ook al snel hoog genoeg om er een maand van tussenuit te gaan.

De klant zal bij energieleverancier X binnenkort zo’n €0,84 per kWh en €3,69 per m3 gaan betalen. Een huishouden verbruikt in een stevige wintermaand rond de 325 kWh en 300 m3 en betaald daardoor bijna €1300. Als je het internet bij langs gaat vind je ongetwijfeld nog steeds vakanties die goedkoper zijn dan dat je blijft stoken. 

Plafond op energiekosten

Op 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in werking. Vanaf dat moment kan het alleen voor de echte grootverbruikers uit om te overwinteren bij de zachte Spaanse zon. Door het plafond ga je maximaal €0,45 per kWh en €1,45 per m3 betalen.

De resterende twee maanden van 2022 krijgt zelfs iedereen €190 korting op zijn of haar energierekening. Dit bedrag ontvang je zelfs als je helemaal geen stroom of gas verbruikt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland