Placeholder

Consument verdient verduurzaming woning relatief snel terug door hoge energieprijzen

6 September 2022Jelmer Jasken

Uit onderzoek van CE Delft en de NVDE blijkt dat de terugverdientijd van isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken zoals warmtepompen en zonneboilers is verkort tot maximaal zes jaar. Ben je in het bezit van een slecht geïsoleerde woning? De eerste slimme stap om je energiekosten te verlagen is door het isoleren van je woning. Kijkend naar de energieprijzen van april zal deze investering zich terugverdienen in één tot zes jaar. Bezit je een al beter geïsoleerde woning? Dan zijn warmtepompen en zonneboilers interessante mogelijkheden, welke zich in twee tot zes jaar terugverdienen.

Terugverdientijd verduurzamingsmaatregelen

In opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft CE Delft de terugverdientijd berekend van verschillende isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken. De terugverdientijd is berekend voor vier isolatiemaatregelen (dak, spouw, vloerisolatie en HR++glas) en drie duurzame warmtetechnieken (warmtepomp, hybride warmtepomp en zonneboiler). “Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening” zegt NVDE-voorzitter Olof van der Graag.

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd. Je moet hierbij denken aan de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners. Het is volgens de NVDE erg belangrijk dat de bewoners goed blijven kijken naar hun eigen situatie en dat de gemeenten en bijvoorbeeld energiecoaches mensen daarbij helpen.

Deze afbeelding is overgenomen van NVDE (2022).

Subsidies

De overheid is actief bezig om verduurzamende investeringen aantrekkelijk te maken. Zo is er een ISDE-subsidie, waardoor 30% van de kosten worden gedekt; zijn er renteloze leningen en is er een verschuiving in de energiebelasting (energiebelasting omlaag en aardgas belasting omhoog). Daar komt bij dat gemeenten beschikken over de middelen om gericht actie te ondernemen tegen energiearmoede voor mensen met lage inkomens. Volgens de NVDE-voorzitter is het belangrijk dat de regering de subsidie voortzet en ervoor zorgt dat de ISDE-subsidiepot voortdurend gevuld blijft. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen