Placeholder

Besluit warmtetransitie gebouwde omgeving in consultatie

25 July 2022Jelmer Jasken

Het ‘Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie’ is in consultatie gebracht. Dit betekent dat iedereen zijn visie op het besluit mag geven. Het besluit geeft gemeenten de ruimte om te regelen welke wijken gaan overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Het doel is om in 2050 in Nederland volledig aardgasvrij te zijn. Uit dit doel stroomt het besluit voort.

Samenwerken

Om het ambitieuze aardgasvrije doel te behalen in 2050 is het nodig om nu al aan de weg ernaartoe te timmeren. Per wijk moet er een aanpak komen die het meest geschikte duurzame alternatief voor gas centraal stelt. Samen met bewoners, gebouweigenaren en andere belanghebbers kiezen gemeenten de beste opties voor elke wijk. De beste oplossing en aanpak verschilt per wijk. Alternatieven voor aardgas zijn bijvoorbeeld warmtenetten, groen gas of verwarming door elektriciteit (bijvoorbeeld met warmtepompen of zonnepanelen).

Democratische besluitvorming

Gemeenten kunnen weliswaar zelf voor elke wijk het duurzame alternatief voor aardgas kiezen, ze moeten zich wel aan bepaalde eisen houden. Zo staat de democratische besluitvorming centraal. Daarom moeten woning- en gebouweigenaren altijd zelf kunnen kiezen met welk duurzaam alternatief ze hun eigen woning of gebouw verwarmen. Dit staat los van het collectieve warmtenet. De gemeente bepaalt dus het collectieve warmtenet, maar als een woningeigenaar zijn woning onafhankelijk op een andere duurzame manier wil verwarmen moet dat ook kunnen. Ook moet de gemeente de woning- en gebouweigenaren genoeg tijd gunnen om de overstap naar een duurzaam alternatief te maken, voordat de wijk van het aardgas wordt afgesloten.

Wel moet de gemeente rekening houden met de haalbaarheid van de wensen van de bewoners. Zo kan een gasnet niet in stand worden gehouden voor enkele gebruikers die niet van het aardgas af willen, terwijl er een goed alternatief beschikbaar is. Dit leidt namelijk tot onnodige CO2-uitstoot en hogere kosten voor de samenleving als geheel. De kosten voor het gasnet worden namelijk door alle klanten uit het verzorgingsgebied van de netbeheerder betaald.

Deel je visie

Iedereen kan zijn visie delen op het besluit van de overheid. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Klimaat en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwerken de reacties. Het kabinet stuurt het besluit vervolgens naar de Tweede Kamer. Reageren kan tot en met 14 september 2022 via www.internetconsultatie.nl/bgiw.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
19 December 2024

Salderingsregeling zonnepanelen stopt in 2027: dit verandert er voor jou

Placeholder
17 December 2024

Energielabel blijft ook in 2025 belangrijk voor hypotheek

Placeholder
12 December 2024

Rabobank geeft alle hypotheekklanten met een woning met energielabel A Duurzaamheidskorting

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?