Placeholder

Adviseur in het zonnetje: Sander Kieboom, oprichter van Sander Duurzaam

23 September 2022Jelmer Jasken

Na de verkoop van het bedrijf E-bikez, dat elektrische fietsen maakt en verkoopt, besloot Sander Kieboom zich te richten op een duurzame samenleving. Hij richtte drie en een half jaar geleden Sander Duurzaam op toen hij werkzaam was als energiecoach bij de energiecoöperatie Wijdemeren. Sander is 43 jaar en woont samen met zijn vrouw en zoon in Ankeveen. Verder spreken wij hem over onder andere zijn geheel zelfvoorzienend droomhuis in de natuur.

Op dit moment is Sander ruim twee jaar werkzaam als EP-adviseur en is hij in de vorige methode begonnen in de utiliteit. Verder is hij zich bezig gaan houden met de detailmethodiek, wat neerkomt op de nieuwbouw.

In het begin van Sander Duurzaam deed Sander de energie informatieplicht voor bedrijven. Bedrijven moeten als ze een bepaald verbruik hebben qua gas of elektra een energiebesparingsplicht hebben. Sander zijn taak was om te controleren of de bedrijven aan de plicht hadden voldaan.

Winnaar jaarlijkse test

Na de studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement is Sander gaan werken als consultant en wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van duurzaam verkeer en vervoer. Hij kwam op een beurs in aanraking met een elektrische fiets. Op dat moment bedacht hij zich waarom er op dat moment alleen elektrische fietsen waren voor oude en mindervalide mensen. “Het is juist een uitstekende vervanger voor veel autoritten.”

Sander wilde samen met een vriend graag een onderneming starten. Ze zijn samen het bedrijf E-bikez begonnen en dachten: “de elektrische fiets, dat wordt het helemaal.” Ze maakten een ontwerp en hebben toen samen verschillende assemblagefabrieken bezocht in China. Nadat ze een eigen merk hadden gelanceerd behaalden ze zelfs de eerste plek van de jaarlijkse test van de Telegraaf in samenwerking met de Fietsersbond. Naast alle leuke dingen van de onderneming, bracht het ook veel stress met zich mee. Dat heeft beide vrienden doen besluiten om het bedrijf E-bikez te verkopen.

Na de verkoop van het bedrijf nam Sander een ‘sabbatical’ van een jaar. In de tussentijd bedacht hij zich wat hij precies wilde gaan doen. Tijdens dat jaar zag hij in een lokale krant dat de plaatselijke energiecoöperatie vrijwillige energiecoaches zocht. De energiecoaches waren nodig om inwoners te helpen hun woning te verduurzamen. “Vaak willen mensen wel iets verduurzamen, maar weten ze niet waar ze moeten beginnen”. Het werk beviel Sander erg goed en zodoende heeft hij de opleiding tot EP-adviseur afgerond.

Affiniteit met techniek

Sander had vanaf kleins af aan niet een specifiek beroep voor ogen, maar het moest iets met techniek te maken hebben. “Ik was altijd geïnteresseerd in het ontwerpen van technische dingen.” Tijdens zijn middelbare school kwam hij erachter dat hij niet alleen de diepte in wilde, maar ook de breedte van een bepaald vakgebied. Sander heeft daarom in zijn studieloopbaan gekozen voor de opleiding Technische Bedrijfskunde in plaats van Werktuigbouwkunde, wat een echt klassiek technische opleiding is.

Kwaliteit boven prijs

“Ik probeer altijd een zo goed mogelijke kwaliteit en klanttevredenheid te hebben. Op deze twee aspecten ligt de focus ook sterker dan op de prijs.” zegt Sander. Een energielabel is voor hem meer dan alleen een simpele pdf. Hij probeert zijn klanten ook altijd een stuk advies mee te geven waar ze iets aan hebben, vooral in deze tijden. “Als energiecoach heb ik gemerkt dat zonder de juiste begeleiding er niets zal gebeuren. Dat komt, omdat men niet weet waar te beginnen. Als ik enkel glas, geen dakisolatie of geen zonnepanelen zie, dan is het eerste advies dat de klant hier iets aan moet doen” zegt Sander.

Het Vondelpark

Een memorabele opname voor Sander was een gigantische villa langs het Vondelpark. Hij heeft met zijn vrouw jaren in Amsterdam gewoond en hebben samen vele mooie herinneringen aan het Vondelpark. De villa was superluxe ingericht en had een prachtig dakterras met uitzicht over het hele park. “Dat is het leuke van het vak. Je komt nog eens ergens” zegt Sander met een glimlach. Hij had geen idee wie er in die villa woonde, maar volgens Sander waren het belangrijke mensen. Verder zijn opnames in hoge kantoorgebouwen ook altijd leuk. “Je hebt dan zo’n ontzettend mooi uitzicht.”

Een stuk maatwerk

“Ik ben op dit moment eigenlijk heel tevreden met de huidige situatie als zzp’er.” Sander wil samen met ondernemers of huiseigenaren meer het verduurzamingstraject in gaan. “Het moet niet zo zijn van: hier heb je een energielabel en dat was het. Er moet een stukje maatwerk bijkomen.”

Wat betreft de werkzaamheden probeert hij steeds meer richting het zakelijke advies te gaan. Uiteindelijk wil Sander ook duurzaamheidsprojecten begeleiden. “Wellicht dat je dat als bedrijf steeds verder kunt uitbouwen naar een compleet pakket om de klant te ontzorgen. Samen met de klant bespreek je wat het doel is en daarna komt het verwezenlijken van zijn of haar doel” zegt hij.

Geen BENG, maar HENG

Sander wandelt en fietst graag. Daarnaast besteedt hij veel tijd met zijn zoontje en is hij het liefst samen met zijn vrouw, als het uitkomt, op een festival zoals Lowlands. Over zijn droomhuis denkt hij, samen met zijn vrouw, best veel over na. “Dat is iets geheel ‘off the grid’. Het droomhuis is omringd door natuur en water. Dus niet aangesloten op gas of elektra, geheel zelfvoorzienend. Ik noem het dan geen BENG (bijna-energieneutraal gebouw), maar een HENG (helemaal-energieneutraal).” Het gaat Sander er niet eens zo zeer om hoe het huis eruitziet, als de locatie maar goed is en de woning zelfvoorzienend is.

Een goede voorbereiding

Sander zijn gouden tip aan andere EP-adviseurs is de voorbereiding voor een opname. Volgens hem ga je daar nog wel eens mee de mist in. “Je wilt zoveel mogelijk opnames doen, maar dan heb je de opname soms niet helemaal goed voorbereid en dan zijn dingen nog net iets groter of anders dan van tevoren gedacht.” Sander probeert er altijd zo goed als mogelijk voor te zorgen dat hij, waar hij ook is, plattegronden heeft. “Als je geen plattegronden hebt kun je altijd zelf gaan lopen tekenen en meten. In een appartement is dat niet zo erg, maar zit je tegen ‘t Gooi aan, dan heb je net iets andere woningen die je moet opmeten.”

Mening over Woninglabel.nl

Wat vindt Sander van Woninglabel.nl? “Ik vind Woninglabel een goed initiatief. Fijn dat er op een centrale plek energieprestatie adviseurs gebundeld worden en consumenten makkelijk kunnen vergelijken en de meest geschikte adviseur kunnen vinden.”.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?