Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Rick Janssen, medeoprichter van Ridoh

28 July 2022Jelmer Jasken

Rick Janssen begint in maart 2020 samen met zijn compagnon Hoa Do ‘Ridoh’. De voorliefde voor de bouw zit er bij Rick van kinds af aan al in. “Als je iets bouwt kun je zeggen, ‘kijk dit hebben wij neergezet’,” aldus Rick. Het liefst ziet hij gebouwen zo duurzaam mogelijk door middel van slimme ontwerpen. We spreken Rick over zijn brede kennis van de bouw, het calculeren van een eiland op de Bahama’s en een energielabelbranche waar we van elkaar leren.

Van junior-projectleider tot EP-adviseur

Als Rick een jaar of twaalf is roept hij al dat hij ‘werkman’ wil worden. “Met werkman bedoelde ik bouwvakker of iets in die richting. Die grote machines vond ik fascinerend en ik vond het mooi dat hetgeen dat je bouwt tot leven komt. Ik wist eigenlijk al heel vroeg dat ik de bouw in wilde, daarom heb ik nooit getwijfeld over de opleiding die ik ging doen,” aldus Rick. Dus hij begint na de middelbare school aan de opleiding hbo bouwkunde in Amsterdam. Als Rick klaar is met zijn opleiding zit Nederland in een diepe crisis. Toch kan hij dan gelijk aan de slag bij een aannemer als junior projectleider. Rick: “Ik heb daar van alles gedaan. Ik heb gewerkt als werkvoorbereider, inkoper en uitvoerder.” Na twee jaar gaat Rick bij diverse onderaannemers aan de slag als calculator. Dan komt Rick terecht bij een calculatiebureau. Na verloop van tijd krijgt hij het aanbod om samen met zijn huidige compagnon het bureau over te nemen. “Ons idee was om wat breder aan de slag te gaan. Wij wilden niet alleen maar calculaties doen, maar ook tekenwerk en EP-advies. Alleen, het betrof een gevestigd calculatiebureau en ze wilden dat zo houden. Onze neuzen stonden niet dezelfde kant op, dus mijn compagnon en ik zijn Ridoh begonnen om een breder dienstenpakket aan te kunnen bieden,” legt Rick uit. 

Metrostation en eiland op de Bahama’s calculeren

Toch kijkt Rick met veel plezier terug op zijn tijd bij het calculatiebureau. “Ik heb ooit een metrodepot in Bogotá (Colombia) mogen calculeren. Ook mocht ik een keer de inrichting van een eiland op de Bahama’s regelen. Daar kwamen dan cruiseschepen aan en ik moest zeggen waar de eetbarretjes en hotelletjes kwamen. Dat zijn wel leuke projectjes geweest,” vertelt Rick enthousiast. Toch blijft Rick nuchter als hij over zijn leukste project in Nederland vertelt. Rick: “Dezelfde school waar ik bouwkunde heb gestudeerd heb ik mogen calculeren. Wie weet, misschien mag ik dat nieuwbouwpand zelfs nog een keer labelen.”

Het hele pakketje aanbieden

Op de zakelijke bucketlist van Rick staat ‘het hele pakketje aanbieden’ bij Ridoh. “Ik wil het totaalplaatje in de bouw aanbieden, dus eigenlijk vanaf de grond het gehele dienstentraject en misschien nog wel daarna. Het liefst begeleid ik dan projecten van gebouwen die zo duurzaam mogelijk zijn. Het gebouw moet zo slim mogelijk gebouwd zijn; daar ligt mijn passie. Het moet zo goedkoop mogelijk, maar dat betekent niet dat het gebouw er dan lelijk uit hoeft te ziet. Je moet slimmer ontwerpen zodat je minder gevel, dak of vloer hebt. Als je op een slimme manier ontwerpt krijg je vanzelf een duurzamer gebouw met een beter label,” legt Rick uit.

Gebouw zonder installaties

Het liefst ziet Rick een gebouw zonder installaties dat niks verbruikt. “Het klinkt misschien gek, maar ik zeg altijd: een gebouw zonder installaties zou het allerbeste zijn. Ik wil het liefst dat een gebouw zo min mogelijk verbruikt. Ik zou het gaaf vinden als je op die manier zonder installaties een evenwicht kunt krijgen in het gebouw,” vertelt Rick.

Als ik Rick vervolgens vraag naar zijn mening over de warmtepomp reageert hij sceptisch. Rick: “Ik denk dat er in de toekomst wel slimmere ideeën komen dan de warmtepomp. Het nadeel van een warmtepomp is namelijk dat hij in de winter, wanneer je hem echt nodig hebt, niet zoveel doet. Ik denk dat een zonneboiler met een soort elektrische na-verwarming de nieuwe norm gaat worden. Zoiets zou voor mensen ook een vriendelijkere investering zijn.”

Gouden tip aan EP-adviseurs

Aan zelfstandige EP-adviseurs wil Rick graag het volgende meegeven: “Praat niet alleen met jezelf, maar praat ook met anderen. Er zijn heel veel zzp’ers in de markt, maar je moet niet alleen maar zelfstandig zijn. Probeer een connectie aan te gaan met anderen, zodat je iets van ze leert. Als je alleen maar je eigen ding doet en je neemt alleen je eigen woningen op, dan kom je nooit veel verder. Hoe zich dat in de praktijk vertaalt vind ik lastig, maar probeer toch op één of andere manier de connectie aan te gaan met andere EP-adviseurs. Zorg dat je van elkaar leert,” sluit Rick af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?