Adviseur in het Zonnetje: Pim van Drimmelen, oprichter van PD Bouwadvies
Pim (50) besluit in januari 2022 te doen wat hij écht leuk vindt: fulltime energielabels opstellen. Het leukste aan werken als EP-adviseur? “Je bent op pad en komt veel leuke mensen tegen,” aldus Pim. We spreken Pim over zijn loopbaan in de corporatiesector, zijn vroegere banketbakkersambitie en zijn energieneutrale droomhuis.
Werken in de corporatiesector
Dat Pim ooit voor woningcorporaties zou werken was niet altijd vanzelfsprekend. Pim: “Als klein jongetje droomde ik ervan om banketbakker en architect te worden. Volgens mij is dat niet de beste combi, dus toen is het muntje gevallen naar de hts bouwkunde.” Pim begint dan als bouwkundig tekenaar, maar merkt dat dit niet helemaal zijn roeping is. “Je zit de hele dag achter de computer en daar ben ik nou eenmaal niet voor gemaakt. Hele dagen op kantoor; daar word ik niet vrolijk van,” aldus Pim.
Dus Pim gaat aan de slag als interim voor verschillende woningcorporaties en gemeentes. Zijn werkzaamheden zijn behoorlijk breed: van het renoveren van parkeergarages tot aan voetbalvelden. Dan merkt Pim dat het energielabelwerk hem ook wel past. “Sinds januari 2022 werk ik fulltime als EP-adviseur. Voorheen labelde ik al naast het werken als interim, maar dat is niet een hele fijne combi. Als je werken als EP-adviseur zodanig leuk vindt, dan wil je je op gegeven moment alleen nog maar daarop focussen. In januari heb ik de knoop doorgehakt en nu label ik woningen, utiliteitsbouw, nieuwbouwwoningen en nieuwbouwutiliteit. Die enorme variatie vind ik fantastisch,” legt Pim uit.
Het leukste aan EP-advieswerk
Werken als EP-adviseur bevalt Pim buitengewoon goed. “Sinds ik voor mezelf werk is mijn ondernemerschap gaan opbloeien, dat was voorheen een beetje weggestopt. Ik vind het ontzettend leuk om de vrijheid te hebben om mijn eigen ding te kunnen doen. Het leukste aan werken als EP-adviseur is het op pad zijn en het tegenkomen van leuke mensen. Ik kom zowel bij bedrijven als bij mensen thuis, maar vind het altijd leuk om een praatje te maken. Bij bedrijven ben ik benieuwd wat ze daar precies doen. Bij woningen ben ik nieuwsgierig waar mensen naartoe gaan verhuizen. Sommige dingen zijn niet relevant voor mijn werk, maar ik vind het wel leuk om te weten,” aldus Pim.
Uit de kortlopende projecten die hij als EP-adviseur aanneemt haalt Pim veel voldoening. “Ik haal veel meer voldoening uit het labelen dan uit langlopende projecten. Lange projecten komen vaak niet af en als interim neem je vaak projecten over van een ander. Het EP-advieswerk is helemaal van jou en je pakt het labelen van een pand van begin tot eind op. Mensen hebben toch een bepaalde verwachting en als je het werk van begin tot eind goed doet is de opdrachtgever tevreden. Meer voldoening kun je niet krijgen uit je werk, in mijn optiek,” legt Pim uit.
Naar label C werken
Een project dat Pim is bijgebleven betreft een klein gebouwtje in Zeist. Het enthousiasme van de opdrachtgever werkte aanstekelijk. “Het was een heel leuk gebouwtje en de eigenaar vertelde mij enthousiast alle details. Het was geen techneut, dus ik moest wel doorvragen naar bepaalde zaken. Uiteindelijk heb ik de installateur gebeld voor extra informatie. De installateur was ook erg behulpzaam en heeft me zelfs nog installatietekeningen opgestuurd. Ik heb van alles uitgezocht en ben uiteindelijk, ondanks de ongunstige vorm van het pand, toch op een label C uitgekomen. Dat was echt een leuk werkje,” vertelt Pim enthousiast.
Koken op zonnepanelen
Het lijkt wel of de voorliefde voor banketbakken en koken in de genen zit als Pim vertelt dat zijn zoon een koksopleiding doet. Ook al heeft Pim uiteindelijk voor de bouw gekozen, hij heeft toch al een mooi idee over hoe hij de handen ineen kan slaan met zijn zoon. Pim: “Ik wil eens kijken of we over een jaar of twee een restaurantje kunnen openen. Het pand zou dan helemaal energieneutraal moeten zijn, waarbij we koken op de stroom van zonnepanelen. Zo’n project staat wel hoog op mijn bucketlist.”
Droomhuis
Ook het droomhuis van Pim moet energieneutraal zijn. “Mijn huidige woning wil ik ook graag energieneutraal krijgen, maar dat is met het bouwjaar 1989 nog wel een hele uitdaging. Het droomhuis dat ik voor ogen heb wekt zijn eigen stroom op en werkt onafhankelijk van een collectief systeem. Qua ligging wil ik het liefst een pandje in het centrum van Delft. De woning moet wel een bepaalde historie hebben; er moet iets gebeurd zijn,” aldus Pim.
Gouden tip
Als ik Pim naar zijn gouden tip voor andere EP-adviseurs vraag, houdt hij het kort maar krachtig. “Wees altijd eerlijk en direct. Probeer daarnaast goed persoonlijk contact te leggen met je klanten. Dat zijn de belangrijkste dingen die je als EP-adviseur kunt doen,” sluit Pim af.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.