Placeholder

Adviseur in het zonnetje: Onno Bosman van Bosman Duurzaam Advies

18 February 2022Jelmer Jasken

Met zijn 25 jaar hoort de Groningse Onno Bosman bij de jonge garde van de bij Woninglabel.nl aangesloten energieadviseurs. We spreken met Onno over de eerste stappen als ondernemer samen met zijn compagnon Thys Jaarsma en hoe zij zich onderscheiden met Bosman Duurzaam Advies.

De beste keuze

“Het is altijd een grote gok wanneer je afscheid neemt van je baan in loondienst en start als ondernemer” vertelt Onno. Hij had zeker zijn twijfels voordat hij begon met Bosman Duurzaam Advies in 2020. Gelukkig hebben deze twijfels hem niet in de weg gezeten en kan Onno vertellen dat er al meerdere personeelsleden in dienst zijn bij Bosman Duurzaam Advies. De stap om energieadviseur te worden noemt Onno dan ook geweldig: “het is verreweg de beste keuze geweest”.

Kritisch

Bosman Duurzaam Advies stelt energielabels op in het Noorden van Nederland. Onno houdt zich op dit moment voornamelijk bezig met het opstellen van energielabels voor woningen. Zijn compagnon Thys heeft zijn EP-U diploma en focust zich meer op bedrijfspanden. Onno vertelt dat er steeds meer aanvragen voor bedrijfspanden binnenkomen, daarom doet hij volgende maand ook examen voor EP-U.

Dat het werk van Bosman Duurzaam Advies met grote zorg uitgevoerd wordt blijkt uit de tip die Onno meegeeft aan zijn mede-energieadviseurs: “blijf altijd kritisch”. Onno vertelt dat wanneer je als adviseur voor jezelf werkt het makkelijk is om vraagstukken naast je neer te leggen: “zorg dat je je jouw vragen bij bijvoorbeeld een externe partij als Woninglabel.nl kan neerleggen, zodat je altijd kritisch kan blijven en op de hoogte bent van de juiste informatie. Ik ben het afgelopen jaar elke dag bezig met het opstellen van energielabels voor woningen. Toch kom ik zeker één keer per week een twijfelgeval tegen, waarvan ik niet zeker weet hoe ik het moet aanpakken.”

Cowboy of accountant?

Toen Onno nog een dreumes was wilde hij cowboy worden, later veranderde dat in accountant. Hij was goed in wiskunde en wilde graag een beroep waar je veel geld mee kan verdienen. Dit viel toch wat tegen. Onno’s hart ligt niet bij accountancy en hij verloor zijn motivatie voor de opleiding. Met bloed, zweet en tranen heeft hij het toch afgerond. Het schrijven van zijn scriptie had veel raakvlakken met duurzaamheid. Door dezelfde opdrachtgever werd hem gevraagd om maatwerkadviezen te schrijven. Het bleek een schot in de roos, Onno kwam erachter dat er ook nog zoiets bestaat als dingen doen die je leuk vindt!

Intrinsieke motivatie

Onno vertelt dat het een belangrijke vraag is op een sollicitatiegesprek wanneer je bij Bosman Duurzaam Advies wilt komen werken: “hoe zit het met de intrinsieke motivatie, waarom wil je graag energieadviseur bij ons worden?” De ambitie van Bosman Duurzaam Advies is verduurzamen. “Wanneer je advies geeft over verduurzamen ben je bezig met de toekomst, je zorgt ervoor dat de wereld een stukje beter wordt. Komt de intrinsieke motivatie niet overeen met die van ons? Dan is het geen match” stelt Onno.

Stukje extra

Onno geeft ter plekke ook wel eens adviezen aan zijn klanten. Dat is iets extra’s wat hij kan geven. Daarnaast is Onno lang verkoper geweest in een telefoonwinkel. Hij heeft daar geleerd om verwachtingen te overtreffen: “dat gaat over hele kleine dingen. Wanneer ik het label binnen 2 week beloof aan te leveren, probeer ik hem al binnen een week af te ronden.” Deze extraatjes zorgen ervoor dat Bosman Duurzaam Advies zich kan onderscheiden van andere bedrijven.

Villa

Zijn meest memorabele opname kwam binnen via Woninglabel.nl. Onno was nét van start gegaan als energieadviseur en kreeg een telefoontje: of hij wel voor een uitzonderlijk grote woning een energielabel kon opstellen? De woning was 600 m2. Onno gaat het liefst geen uitdagingen uit de weg en nam de opdracht aan. Het pand bleek een grote villa te zijn in Glimmen. Zijn eigen droomhuis blijkt er een te zijn die menig energieadviseur liever uit de weg gaat. Onno vertelt: “het liefst een karakteristiek pand met allerlei gekke hoekjes. Ook staat deze woning aan de rand van het dorp zodat je wel landelijk woont met een mooi uitzicht, maar toch snel in het centrum bent. Liever niet opnemen, maar wel in wonen!”

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 February 2024

Rechter beslist: dubbel glas ook in monumentaal pand

Placeholder
7 February 2024

Het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 blijft steken op 73.000

Placeholder
8 January 2024

Het energielabel 2024 wordt alsmaar belangrijker

Placeholder
28 December 2023

Nieuwe richtlijnen voor ISDE subsidie vanaf 2024