Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Nico Ruiter, oprichter van Energielabel Eigenhuis

9 September 2022Jelmer Jasken

Na veel werkervaring in de financiële sector en in de bouw besluit Nico Ruiter een jaar geleden om zijn eigen EP-adviesbureau ‘Energielabel Eigenhuis’ te beginnen. Klanttevredenheid en kwaliteit staan bij Nico bovenaan. In zijn vrije tijd vind je Nico op zijn mountainbike in de Noord-Hollandse duinen. Als boerenzoon houdt hij van de natuur en van een duurzame omgeving. We spreken Nico over de switch van financiën naar de bouw, zijn visie op duurzaam bouwen en zijn gouden tips aan EP-adviseurs.

Van de financiële sector naar de bouwsector.

Als Nico zijn hbo afrondt komt hij in het bank- en verzekeringswezen terecht. Na een paar jaar hypotheken en verzekeringen kwam ik erachter dat dat toch niet helemaal mijn cultuur is. Toen ben ik vervolgens in de bouwsector gaan werken. Na een paar jaar bij een Bouwmaat ben ik bij Forbo Eurocol B.V., een grote producent van tegellijmen en vloerbedekkingslijmen gaan werken. Ik heb hier achttien jaar gewerkt o.a. als architectenbezoeker en adviseur bouwmarkten. Bij de architecten werd er veel gesproken over duurzaam bouwen. Er moesten duurzame systemen en oplossingen gevonden worden. Dat spreekt Nico wel aan. Vanuit een behoefte om meer te willen doen met duurzaamheid en zichzelf te willen bijscholen, begint hij in 2017 met een cursus energieprestatieadviseur bij Onze Joost in Amsterdam. Nico wil eerst wat ervaring opdoen en wordt gedetacheerd bij grote landelijke organisaties als Woningadvies Nederland en INNAX. “Bij deze organisaties heb ik met veel collega’s en in een grote teams gewerkt. We labelden daar grootschalige woningbouwprojecten en daar heb ik veel van geleerd. Op den duur moest ik steeds verder van huis, terwijl er bij mij om de hoek ook genoeg werk te vinden was. Ik dacht toen bij mezelf: ‘waarom zou ik dat niet zelf gaan doen en waarom nog voor een werkgever? Ik had toen besloten om voor mezelf te gaan beginnen,” aldus Nico. Zo gezegd, zo gedaan: in augustus 2021 werd Energielabel Eigenhuis een feit en vanaf dat moment is Nico fulltime als zzp’er aan de slag met energielabels en advisering over verduurzaming. Hierbij werkt hij veel samen met bouwbureaus en makelaars.

Het leukste aan werken als EP-adviseur

De vrijheid die Nico heeft als zelfstandig EP-adviseur bevalt hem buitengewoon goed. “Maar ook de contacten die je hebt met je klanten en opdrachtgevers. Je kunt nu meer tijd en energie in je klanten steken. Hiervoor was ik vooral actief via woningbouwverenigingen. Sommige huurders zien je dan liever gaan dan komen, omdat ze dan denken dat je van de woningbouwvereniging bent. Er zijn dan huurders die klagen over zaken in hun woning die niet goed werken of dingen die stuk zijn. Nu ben ik meer actief in de verkopersmarkt en de kleinschalige verhuur. Dit is een heel andere doelgroep; Huiseigenaren zien meer de noodzaak van een energielabel,” aldus Nico. Het contact dat Nico met zijn klanten heeft is heel positief. Nico: “Vaak als ik bij een klant binnenkom, bieden ze me eerst een kopje koffie aan. Ik vind dat stukje contact met de bewoners heel belangrijk. Zo heb ik ook even de tijd om mezelf voor te stellen en kan ik kort even uitleggen wat ik allemaal ga doen. Ze kunnen dan ook vragen stellen en ik heb even de tijd om wat vragen te beantwoorden. Hiermee stel je de klant op zijn of haar gemak en de klant weet goed waar hij aan toe is.

Extra service

Bij een goed contact met de klant hoort ook een snelle communicatie. Als er een aanvraag binnenkomt zal ik dezelfde dag nog contact met de klant opnemen. Dat vindt een klant heel fijn. Heel vaak zal ik binnen een paar dagen langs komen om de woning te inspecteren. Uiterlijk de dag daarna wordt de woning ingevoerd in de software en afgemeld. Zo lukt het mij om binnen 5 werkdagen een klant van een energielabel te voorzien. Soms heeft een klant nog vragen over hoe ze eventueel een betere energielabel kunnen krijgen en wat ik hun daarbij over kan adviseren. Tegenwoordig gaat het niet alleen over het label zelf maar nog meer over energiebesparing. Wat kan de bewoner doen om de maandelijkse energiekosten te verlagen.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe de klant zijn energielabel kan verbeteren. Dan stel ik voor dat ze zich laten informeren over bijvoorbeeld zonnepanelen. Als ik een offerte van deze panelen heb ontvangen voer ik vervolgens deze zonnepanelen in het computersysteem in en bekijk ik of de klant een betere energielabel kan behalen. Dit doe ik als een extra service richting de klant. Uiteindelijk is het toch het doel om de klant te helpen met het verbeteren van hun woning,” legt Nico uit.

Zakelijke bucketlist

Op de zakelijke bucketlist van Nico staat nog een uitbreiding van zijn dienstenpakket naar utiliteitsbouw. Nico: “Ik zou daarnaast ook nog wel keer een duurzaam product op de Nederlandse markt willen introduceren. Ik heb nog geen concreet idee, maar hoop in de toekomst ergens mee de markt op te kunnen gaan. Ik denk altijd maar zo: als je niet nadenkt over de dingen die je wilt, dan creëer je ook geen kansen voor jezelf.

Duurzaam huis

Tijdens de bouw van zijn huis in 2000 is Nico met het bouwbedrijf van vrienden in zee gegaan. De materiaalkeuze was hierbij erg belangrijk. Kwalitatief goede producten die lang meegaan en ook lang mooi blijven. Als voorbeeld hierbij “Op poreuze dakpannen zie je mosgroei. Geglazuurde pannen blijven mooi en hebben een langere levensduur,” legt Nico uit. Dit geldt ook bij de keuze van bijvoorbeeld een baksteen.

Als Nico nu opnieuw zijn huis had moeten bouwen was hij voor een bodemwarmtepomp gegaan. Nico: “Ik heb veel vertrouwen in bodemwarmte. Zo’n warmtepomp vergt weliswaar een grote investering, maar ik zie er verder geen nadelen van in. Voor mijn huidige woning zal ik op termijn gaan kijken naar het investeren in zonnepanelen of een reguliere warmtepomp. Ik wacht tot ik voldoende financiële middelen heb, want ik wil verduurzaming in één keer goed aanpakken.”

Gouden tips

Aan andere EP-adviseurs wil Nico graag de waarde van voldoende ervaring meegeven. “Tussen theorie en praktijk zit een wereld van verschil. Zodra je je diploma hebt behaald begint het echte werk pas. Zorg dus dat je eerst bij een bedrijf gaat werken waar je van andere adviseurs kunt leren en waar je jezelf  verder kunt ontwikkelen. Daarnaast is een goed netwerk belangrijk waarmee je samenwerkt, dat maakt het werk ook veel interessanter. Er komt heel veel op je af in de praktijk. Samen weet je veel meer. Tenslotte is het belangrijk dat je een goede prijs voor je energielabel vraagt, zodat je ook een stukje service richting de klant kunt leveren,” sluit Nico af.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
19 December 2024

Salderingsregeling zonnepanelen stopt in 2027: dit verandert er voor jou

Placeholder
17 December 2024

Energielabel blijft ook in 2025 belangrijk voor hypotheek

Placeholder
12 December 2024

Rabobank geeft alle hypotheekklanten met een woning met energielabel A Duurzaamheidskorting

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?