Placeholder

Adviseur in het zonnetje: Natasja Kooijmans, oprichter van NTJ-Advies

30 September 2022Jelmer Jasken

Natasja Kooijmans heeft in 2016, vanuit het oogpunt bouwkundig tekenen, NTJ-Advies opgericht. Ze kwam er daarna al snel achter dat ze meer wilde doen dan alleen dat. Natasja wilde haar werkzaamheden uitbreiden met het maken van energieprestatie-adviezen voor zowel de woning- als utiliteitsbouw. Ze is 48 jaar en woonachtig in Made, Noord-Brabant. We spreken Natasja verder over onder andere haar ambitie toen ze jong was en een merkwaardige opname in Rotterdam.

Het begon voor Natasja allemaal na haar studie bouwkunde in de richting van architectuur. Na die studie heeft ze zes maanden gewerkt als EPA-medewerker, waarbij ze energielabels opnam voor toen nog de huurwoningen. Natasja was EPA-medewerker totdat de overheid besloot om de energielabels toch nog maar ‘eventjes’ uit te stellen. Daarna werkte Natasja als bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau. Bij het architectenbureau was ze in de laatste jaren voornamelijk actief als retail tekenaar. 

De werkzaamheden als retail tekenaar hadden voor Natasja betrekking op het verbouwen van winkels en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het interieur, gevel bedrukking, het aanvragen van vergunningen etc. Dit deed ze voor winkels zoals Scotch & Soda, HEMA, V&D en KPN.

Natasja besloot in 2016 om zelfstandig ondernemer te worden en NTJ-Advies op te richten. Ze wilde haar werkzaamheden als bouwkundig tekenaar uitbreiden met het maken van energieprestatie-adviezen. Sinds het moment dat de energielabels verplicht werden is ze weer begonnen met het opnemen van energielabels. “Ik vond de werkzaamheden als EPA-medewerker altijd erg leuk” zegt ze.

In 2017 behaalde ze haar papieren voor zowel de woning- als utiliteitsbouw. “Het leuke aan het werk als EP-adviseur is dat je overal komt. Je hebt veel contact met mensen en je zit niet de hele dag op een kantoor je werk te doen.” Het buiten zijn, de contacten en het veelzijdige werk vindt Natasja super om te doen.

Archeoloog of architect

Toen Natasja een jaar of twaalf was, wilde ze graag archeoloog of architect worden. Ze heeft uiteindelijk niet voor het archeoloog vak gekozen, omdat ze erachter kwam dat het veel uitzoekwerk is en dat was niet zoals ze in eerste instantie verwachtte. Dat heeft haar doen besluiten om voor een andere richting te gaan, wat deels te maken heeft met het architectenwerk.

Totaalplaatje

Het onderscheidend vermogen van Natasja zit in haar bouwkundige achtergrond en de manier van contact leggen met haar klanten. Als ze naar een opname gaat is het niet alleen praten over een energielabel. Ze gaat voor het totaalplaatje waar, naast het opnemen van een energielabel, ook tijd is voor een gesprek en een stuk advies. Ze komt makkelijk met de klant in contact, waardoor de klant zich snel op zijn of haar gemak voelt.

Niet schrikken bij binnenkomst

Een memorabele opname voor Natasja was een appartement in Rotterdam. In het appartement was al drie jaar lang niemand geweest. Volgens Natasja was de bewoner toentertijd uit bed gelicht en daarna was er niks meer aan het appartement gedaan. “Het enige wat er in die drie jaren was aangeraakt was de koelkast. Die was gelukkig leeggemaakt” zegt Natasja. De rest van de inboedel was nog gewoon aanwezig.

Ze werd voor het betreden van het appartement gewaarschuwd door de makelaar. Die vertelde haar dat ze niet moest schrikken bij binnenkomst. De makelaar was er zelf al eens geweest en bleef tijdens de opname verstandig buiten staan. “Ik heb het appartement zo snel mogelijk opgenomen” zegt ze.

Uitbreiding

Op Natasja haar zakelijke bucketlist staat het verder uitbreiden van NTJ-Advies. De uitbreiding komt neer op het vergroten van het werkgebied en het uitbreiden van de werkzaamheden binnen het bedrijf. Op dit moment worden er alleen energielabels opgenomen, maar ze wil het duurzame aspect er verder bij betrekken. Hiermee bedoelt ze het toevoegen van duurzaam advies.

Het valt haar vaak op dat, als ze een woning of gebouw opneemt, er vaak nog geen plattegrond van aanwezig is. “Het zou mooi zijn als een plattegrond automatisch gekoppeld kan worden aan een woning of gebouw.” Op deze ontwikkeling kan Natasja met haar bedrijf goed inspelen als bouwkundig tekenaar. Als de koppeling automatisch wordt gemaakt heeft ze direct een goed beeld van het gebouw of woning.

Groot huis met ruimte en rust

Natasja en haar echtgenoot hebben nog twee naar schoolgaande kinderen. Een groot deel van hun vrije tijd gaat naar hun kinderen. Daarnaast houdt Natasja van fitnessen en gaat ze graag een stukje fietsen.

Het droomhuis van Natasja staat aan de rand van een dorp. Het huis moet beschikken over een groot woonoppervlak, een grote tuin en moet energiezuinig zijn. “Een grote woning met veel ruimte in Made zelf.”

Duidelijk- en openheid

Natasja haar gouden tip aan andere adviseurs is: “wees duidelijk en open naar de klant toe.” Op die manier weet de klant waar hij of zij aan toe is. Wat ze zelf altijd doet, vanwege haar bouwkundige achtergrond, is het maken van een duidelijke plattegrond van het betreffende gebouw. Ze maakt dan geen simpele schets, maar een uitgebreide uitwerking. Daarna komt het opnemen van het energielabel en de verdere duurzame adviezen.

Mening over Woninglabel.nl

Wat vindt Natasja van Woninglabel.nl? “Ik ben er eigenlijk al vanaf het begin bij en vind Woninglabel.nl een prima vergelijkingswebsite. Jullie doen altijd veel om reclame te maken en dat vind ik erg prettig” sluit ze af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?