Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Marcel Kaffa, oprichter van Projekthus

26 August 2022Jelmer Jasken

Van het timmervak tot de makelaardij: Marcel kent de bouw van A tot Z. Die diverse werkervaring is typerend voor de werkwijze van Projekthus. Het totaalplaatje bieden; dat is het doel. Marcel ging in eerste instantie zijn vader achterna in het aannemersbedrijf, maar besloot zich toen te focussen op het EP-advieswerk en startte ruim zeven jaar geleden Projekthus. We spreken Marcel over geloven in verduurzaming, huizen van bn’ers labelen en zijn eigen droomhuis.

Van timmerman tot makelaar

Marcel gelooft al vroeg in de waarde van praktijkervaring. “Ondanks het goedbedoelde advies van school werd me door de mensen om me heen verteld, ‘joh, ga lekker de praktijk in’. Ik ben daarom ook begonnen als timmerman en vervolgens in de elektrotechniek en als loodgieter aan de slag gegaan,” vertelt Marcel. Dan besluit Marcel in het aannemersbedrijf van zijn vader als bedrijfsmanager te beginnen. Op zoek naar een stukje verdieping start hij vervolgens de opleiding makelaardij. Marcel: “Ik heb toen mijn diploma gehaald, maar na drie jaar in de collegebanken en ervaring in de praktijk merkte ik dat het toch niet mijn wereldje was. Het is veel stoffiger dan de bouwkunde en installatietechniek die ik gewend ben. Daarom ben ik de hts bouwkunde gaan doen en besloot ik verschillende diploma’s in de installatietechniek te behalen.”

Voorloper in de energielabels

Marcel stelt al tien jaar energielabels op, eerst bij het bedrijf van zijn vader en vervolgens vanuit Projekthus. “In 2012 begon ik met EP-advieswerk en dat was toen nog niet heel ‘hot’. Af en toe was er wel vraag naar, maar het verliep nogal stilletjes. Ik had best wel wat collega’s die dachten ‘dit is het zoveelste kunstje’ na het Nader Voorschrift en de opfriscursus. Toch ben ik blij dat ik altijd in het belang van verduurzaming en energielabels ben blijven geloven. Er wordt nu echt aandacht aan besteed en er worden wereldafspraken over duurzaamheid gemaakt. Dit proces gaat nu wel doorpakken en overal zitten serieuze sancties aan verbonden. Bovendien is alles nu een stuk beter opgezet met de nta8800,” aldus Marcel.

Niet in een keurslijf

De vrijheid en diversiteit vindt Marcel het allerleukste aan werken als zelfstandig EP-adviseur. “Nadat ik een tijdje had gewerkt bij die ouwe van me, mijn vader, raakte ik gewend aan de vrijheid die ik daar had. Ik wilde niet in een keurslijf zitten van acht tot vier. Maar nu heb ik het uiteindelijk veel slechter als ondernemer, want ik werk soms van zes tot tien,” geeft Marcel lachend toe. “Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook niet om de werkuren maar om de vrijheid om te kunnen doen wat je wilt doen. Ik sta nog steeds achter mijn keuze om als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan. Ik ben niet zo iemand die helemaal in een keurslijf moet worden gestopt,” aldus Marcel.

Gooi er een stukkie wol in

Marcel merkt vaak dat klanten het totaalpakketje willen hebben en willen weten hoe ze hun energielabel kunnen upgraden. “We hebben zo vaak meegemaakt dat we een advies schrijven voor een bepaald type isolatie en dat de aannemer vervolgens denkt ‘joh, ik gooi er wel een stukkie wol in’. We overzien nu zelf dat proces en dat slaat heel goed aan. Zo kom ik ook weer terug bij het werken als aannemer. Het is hard werken, maar al met al klopt de formule,” vertelt Marcel.

De werkwijze van Projekthus kenmerkt zich door de brede kennis van de bouw die de werknemers hebben. Marcel: “Veel EP-adviseurs zijn bouwkundig heel sterk, anderen zijn weer goed in installaties. Bij Projekthus hebben we die combinatie en kunnen we snel schakelen naar de praktijk. De kwaliteit is vrij hoog hier en dat zien we ook terug in de audits die we krijgen. We nemen echt de tijd voor opnames want kwaliteit is het belangrijkste.”

De villa van Afrojack labelen

De meest memorabele opname was voor Marcel toch wel de villa van Afrojack. “Dat zijn leuke huizen. Het huis van Afrojack was wel echt gaaf en heel mooi om te doen. Het was een vrijstaande villa. Van buiten leek het echt op een woonboerderij en van binnen was het volledig in Gotische stijl ingericht met twee wenteltrappen aan weerszijden van de grote hal. We komen dus veel in het Gooi en zien daar kasten van huizen. Maar we zijn ook actief in bijvoorbeeld de Schilderswijk in Den Haag waar je appartementjes van vijftig vierkante meter hebt. We komen overal en die diversiteit in woningen en mensen is heel leuk,” aldus Marcel.

Voor zijn eigen droomhuis ziet Marcel zo’n mooi vrijstaand huis met een oprijlaan ook wel zitten. “Een mooi zwembad erin, dat is natuurlijk wel iets moois. Ach ja, daarom is het ook een droomhuis hè,” vertelt Marcel lachend. Het duurzame karakter van zijn droomhuis is voor Marcel vanzelfsprekend. “De woning is natuurlijk energieneutraal, in dat concept van denken zitten we nu toch al. We gaan niet meer terug naar gas en dat soort dingen, dat is ‘old school’,” aldus Marcel.

Gouden tip

Aan andere EP-adviseurs wil Marcel graag nog meegeven dat je ondanks de druk de tijd moet nemen voor wat je doet. “Zorg dat je altijd alles kan weerleggen in je dossiers. Wees eerlijk over zaken en gebruik bij de opname bijvoorbeeld een tablet. Wij nemen op locatie op in Vabi en dat is redelijk uniek. We zien gelijk wat het label doet, maar het is wel lastig om dan nog achteraf gegevens te verwerken en een aanpassing in het label duidelijk te maken. Daarom is eerlijkheid heel belangrijk. Kwaliteit is natuurlijk ook van groot belang. Probeer niet vijf opnames op een dag te doen als je er vier heel goed kunt doen. Die vijfde opname zorgt ervoor dat de kwaliteit van die andere vier omlaag gaat. Neem je tijd, dat is belangrijk,” sluit Marcel af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?