Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Keimpe Boersma van WoningPeil

11 March 2022Jelmer Jasken

De Friese Keimpe Boersma (38) zit sinds begin dit jaar volop ‘in de labels’. Keimpe is al twee jaar werkzaam als bouwkundige bij PeilAdvies. Om de vraag vanuit de energielabelmarkt te kunnen bedienen is het bij Woninglabel.nl aangesloten WoningPeil opgericht. De leergierige Keimpe haalde de benodigde diploma’s. Sindsdien stelt hij energielabels op en dat vindt hij superinteressant werk! We hebben het met Keimpe over zijn achtergrond, memorabele opnames en wáárom energieadviseur zijn nou zo interessant is.

Leergierig

Ook al is Keimpe een ‘gymnasium drop-out’, zijn leergierigheid spat ervan af. Hij kwam in de bouw terecht en volgde verschillende timmeropleidingen. Daarna rondde hij MBO Bouwkunde af en heeft hij tien jaar lang een eigen timmerbedrijf gehad. Nu werkt hij alweer twee jaar als bouwkundige bij PeilAdvies en WoningPeil in Grou. We vragen Keimpe wat hem daar bezighoudt: “Ik doe bouwkundige inspecties, aardbevingsschade-opnames, aankoopkeuringen en sinds kort ook energielabels.” Je kan dus wel stellen dat PeilAdvies en WoningPeil een veelzijdige werknemer aan Keimpe hebben!

De vraag op de markt

Sinds kort dus ook energielabels. “Vanwege de toenemende vraag naar energieadviseurs werd mij vanuit PeilAdvies gevraagd of ik open zou staan om deze opleidingen te volgen” vertelt Keimpe. Daar wilde hij liever niet te lang over nadenken, volmondig zei hij ja! Met WoningPeil wordt de vraag op de markt beantwoord. WoningPeil is één aanspreekpunt voor particulieren en bedrijven op het gebied van energielabeling, -besparing en overige bouwkundige keuringen.

Superinteressant werk

Keimpe benoemt dat hij het werk als energieadviseur niet snel verveelt: “Superinteressant werk met het oog op eventuele ontwikkelingen in de toekomst wat duurzaamheid en regelgeving betreft.” Vorig jaar heeft Keimpe de opleiding EP/W-B gehaald. Hij zit ondertussen niet stil, inmiddels heeft hij de modules voor de detailmethodiek ook behaald en is hij bijna klaar met utiliteit-basis.

We zijn benieuwd wat Keimpe onderscheidt van andere energieadviseurs. Keimpe benoemt dat hij als bouwkundige meer kan bieden dan alleen het opstellen van een energielabel: “Denk aan bouwkundig inspectie- en advieswerk, maatwerkadvies en onderhoudsplannen (MJOP). Veel bedrijven en energieadviseurs kunnen dit niet. Hierin schuilt mijn/onze kracht. Wij kunnen worden ingevlogen voor het totale pakket, van ontwerp tot uitvoering.”

Neus in de boter

Na het behalen van zijn diploma’s viel Keimpe direct met zijn neus in de boter. Zijn allereerste opname als energieadviseur was direct één waar je je hoofd goed bij moet hebben! De memorabele opname was bij twee appartementen boven een winkel. Het betrof verschillende bouwjaren, de tekeningen en vergunningen waren afgegeven in verschillende stadia en er was sprake van ingewikkelde geometrie… Geen probleem voor Keimpe! Hij kon direct al zijn opgedane kennis inzetten in het werkveld. “Een hele kluif maar uiteindelijk wel de appartementen voorzien van het juiste label. De opdrachtgever tevreden en ik hield er een goed gevoel aan over…” stelt Keimpe.

Het Friese platteland

We zijn ook nog benieuwd naar wat Keimpe naast WoningPeil bezig houdt. Keimpe woont met zijn vriendin en zoontje in Leeuwarden. Als een échte Fries is hij in de zomer het liefst op het water te vinden. Het platteland van Friesland lijkt hem in de toekomst een prachtige plek om te wonen. Onder de rook van Leeuwarden. Zijn droom is dan om een woonboerderij te betrekken aan open vaarwater. Keimpe sluit af: “Het energielabel maakt me niet uit,  dat weet ik zelf wel op te waarderen…”

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen