Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Jeroen Tent, oprichter van T&T Energie

5 July 2022Jelmer Jasken

Jeroen Tent is sinds 2006 werkzaam als zelfstandig adviseur op het gebied van duurzaamheid. Jeroen heeft dus al een hoop ervaring op zak. Op jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in energievraagstukken. We spreken met Jeroen over werken voor verschillende opdrachtgevers, het nut van zonnepanelen en zijn gouden tip aan beginnende EP-adviseurs.

25 jaar ervaring

Jeroen behaalde een jaar geleden zijn certificaten voor de huidige EP-branche, maar maakt al ruim 25 jaar af en toe EPC-berekeningen. Jeroen: “Dat is eigenlijk een beetje de voorloper van de huidige BENG NTA8800 berekeningen. Sinds 1,5 jaar moet je daar allemaal examens voor hebben gedaan, om die berekeningen te mogen blijven maken. Die examens heb ik gehaald en nu mag ik ook bestaande woningen van een label voorzien. Dat is trouwens een leuk feitje: ik heb ooit voor de voorloper van de huidige NTA8800 het deel over energieopslag in de bodem geschreven. Dat staat nog steeds precies zo in de norm. In een van de examens kwam een vraag over het stukje dat ik zelf geschreven heb, dat is wel grappig.”

Als we Jeroen vervolgens vragen of de examens voor hem dan appeltje eitje waren, antwoordt Jeroen wat bedenkelijk: “Deels wel. Bij de examens zaten wel dingen die lastig waren, dat had vooral te maken met het feit dat sommige dingen sterk van de interpretatie afhangen. Je moet eigenlijk in de gedachtenkronkels van de examenopstellers kruipen; daar gaat het soms meer om dan dat je echt snapt hoe het zit.”

Van uitblinken in natuurkunde naar specialiseren in bodemopslag

Jeroen wilde vroeger geen politieman of brandweerman worden. Wat hij dan wel precies wilde worden wist hij eigenlijk ook niet. Wat Jeroen wel wist was dat hij uitblonk in de exacte vakken. “Die vakken vond ik sowieso leuk, omdat  ze me vrij makkelijk afgingen. Natuurkunde gaat volgens bepaalde wetten: je doet het goed of je doet het fout. Vanuit die interesse voor exacte vakken koos ik vervolgens voor de opleiding werktuigbouwkunde. Maar ja, dat had misschien net zo goed natuurkunde, elektrotechniek of scheikunde kunnen zijn. Toch heb ik voor werktuigbouwkunde gekozen en hier heb ik geen spijt van,” aldus Jeroen.

Als Jeroen afstudeert aan de opleiding werktuigbouwkunde doet hij dit in de energierichting. Jeroen: “Ik ben afgestudeerd in energieopslag in de bodem. Ik ben toen gelijk als energieadviseur het werkende leven ingerold. Ik begon bij een bureau waar we met energieopslag in de bodem aan het pionieren waren in Nederland. Tegenwoordig is dat redelijk normaal om dat te doen, toen waren we nog de eerste.”

Eigen bedrijf

Dan begint het bedrijf te groeien van 30 naar 100 man. Jeroen merkt dat hij toe is aan zijn eigen bedrijf zonder ingewikkelde interne organisatie en start Tentenergie. “Toevallig begon op hetzelfde moment een collega ook voor zichzelf. Hij had echt de ambitie om een bureau te stichten en veel mensen in dienst te nemen; hij heeft dat nu ook bereikt. Ik wilde juist niet die rompslomp van een grote organisatie. Vanuit die behoefte ben ik als zelfstandig adviseur aan de slag gegaan. Ik werk weliswaar met andere zzp’ers samen aan grotere klussen, maar ik heb niet de ambitie om mijn bedrijf uit te bouwen. Het is een bewuste keuze en dat bevalt goed,” aldus Jeroen.

Focussen op de particuliere klant

Jeroen ziet graag resultaat van zijn werk. Jeroen: “dat zie je natuurlijk met die energielabels, mensen hebben er toch eentje nodig en zijn vaak blij als ze hun label vlot geleverd krijgen. Daarnaast zijn mensen vaak tevreden met de service die je biedt. Op die manier heb je heel direct een soort zingeving in je werk, want je ziet gelijk voor wie het label is en wat het ze oplevert.”

Jeroen waardeert ook vooral de gesprekken die hij met zijn particuliere klanten voert. “Dat hoeven dan niet eens zo zeer vaktechnische gesprekken te zijn. Soms is de woningopname niet zo speciaal, maar is vooral het contact met de klant bijzonder. Ik kom regelmatig in woningen terecht waar het huis verkocht wordt na overlijden van de ouders. Zo had ik laatst een gesprek met een mevrouw die haar moeder veel verzorgd had in dat huis. Het gesprek zelf heeft niet zo veel met mijn vak te maken, maar je merkt toch dat mensen het waarderen als je even de tijd voor ze hebt,” verklaart Jeroen.

Als we Jeroen vervolgens vragen wat hem behalve het goede klantcontact onderscheidt van andere EP-adviseurs antwoordt hij dat dit zijn snelle service is. “Stel ik zoek voor een klus een aannemer, dan vind ik een snel antwoord minstens zo belangrijk als de prijs. Van de ene aannemer hoor je de volgende dag nog en de andere aannemer moet je nog drie keer bellen. Op zo’n moment denk je ook: ‘tja, als er vervolgens een keer iets mis gaat krijg ik ze ook nooit te pakken, dus laat maar zitten’. Ik vind dat zelf ook erg belangrijk: als mensen een aanvraag doen moeten ze gewoon snel een reactie krijgen. Mensen verdienen een snelle reactie met duidelijke afspraken die worden nagekomen. Ik probeer zelf daarom altijd dezelfde dag nog de aanvraag te beantwoorden,” aldus Jeroen.

Het nut van zonnepanelen

Toch bevestigt Jeroen niet de status quo onder de meeste EP-adviseurs als hij zijn scepticisme over zonnepanelen laat blijken. Jeroen: “Het besparen van energie moet geen doel op zich zijn. Ik vind dat energiebesparing ook economisch interessant moet zijn: je moet het kunnen terugverdienen. Zonnepanelen kun je weliswaar terugverdienen, maar dat is alleen het geval omdat je voor die stroom hetzelfde krijgt als wat je betaalt. In werkelijkheid is die stroom bijvoorbeeld maar 3 cent waard, terwijl je er veel meer voor terugkrijgt. Het verschil tussen de waarde en het bedrag dat je ontvangt is gewoon verkapte subsidie. Voor particulieren is dit heel interessant, maar als maatschappij hebben we hier niet veel aan.

Gouden tip aan beginnende EP-adviseurs

De gouden tip van Jeroen aan beginnende EP-adviseurs? “Zorg dat je je werkprocessen efficiënt inricht. Als je goed standaardiseert kun je sneller werken en hou je meer tijd over voor andere dingen,” sluit Jeroen af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen