Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Henk Slijp, oprichter van HSlijpadvies

19 August 2022Jelmer Jasken

Henk Slijp heeft al aardig wat bouwkundige ervaring op zak en is sinds 2014 EP-adviseur. Henk stelt energielabels op en geeft daarnaast ook veel energieadviezen aan particulieren die van het gas af willen. Een roeping voor de bouw had Henk altijd al: als jongen riep hij al dat hij architect wilde worden. We spreken Henk over zijn loopbaan van architect tot EP-adviseur, tijd nemen voor de klant en zijn droomhuis midden in de stad.

Beginnen als EP-adviseur

Henk wist het vroeger zeker: hij zou later architect worden. “Ik ben uiteindelijk ook als architect begonnen, maar dat bleek toch niks voor mij. De functionele ontwerpen waren soms lastig te zoeken tussen de wollige ideeën,” geeft Henk toe. Dus besluit Henk om zich op de ontwerp- en projectbegeleiding te richten. Eerst gaat hij aan de slag bij een aantal bouwkundige adviesbureaus die zich met name bezig houden met gebouwen met een zorgfunctie. “Na vijfentwintig jaar aan trajecten bij adviesbureaus vond ik het tijd om voor mezelf te beginnen,” aldus Henk. De touwtjes in eigen handen hebben; daar krijgt hij energie van. Ook het leuke klantcontact dat hij nu als zelfstandig EP-adviseur heeft doet Henk goed: “Het leukste aan werken als EP-adviseur vind ik het over de vloer komen bij verschillende mensen en met klanten praten. Ik vind het fijn om op pad te zijn en om mensen te leren kennen.”

Oplossing in het midden

Verduurzaming staat natuurlijk centraal bij het werken als EP-adviseur. “Maar dat verduurzamen kennen we nog niet zo heel lang. Toch heeft het vinden van een optimale oplossing voor de prestatie van een gebouw met de juiste installaties en ontwerpen altijd al voorop gestaan bij mij. Kijk: als je begint bij de aannemer heb je een huis vol isolatie. Beginnen bij de installateur betekent een huis vol installaties. Ik geloof dat de beste oplossing altijd ergens in het midden ligt, daar stapt de EP-adviseur in het spel,” aldus Henk.

Kennis van materialen en installaties is volgens Henk essentieel als EP-adviseur. Daarnaast is goed ruimtelijk inzicht zeker niet overbodig. Henk: “Als ik een huis ga inmeten helpt het wel dat ik drie keer heen en weer loop en vervolgens weet hoe ik de woning ga aanpakken. Mijn kennis van materialen en installaties maakt het werk een stuk makkelijker. Daarnaast zou ik andere, beginnende EP-adviseurs graag willen aanraden om eigen formulieren op te stellen voor de opnames.”

Verdwaald in de wijnkelders

De meest memorabele opname voor Henk was aan de duurste laan in Nederland: de Konijnenlaan in Wassenaar. “Het betrof een vrijstaande villa met een rieten dak. De eigenaar had ongeveer 150 vierkante meters aan woonoppervlakte weten op te waarderen naar label A++++. Op gegeven moment kwam ik tijdens de opname in de wijnkelders terecht en had ik al een rondje om het huis gemaakt. De inverters leken onvindbaar, dus ik sprak de eigenaar aan. Bleek dat ik die achter de derde garage kon vinden. Dat was dus nog even een wandeling,” vertelt Henk lachend.

Zakelijke bucketlist

Op de zakelijke bucketlist van Henk staat nog de transformatie van twee projecten. “Ik heb voor zowel een kerk als een buurthuis een advies voor de transformatie geschreven. De kerk is haar functie verloren en wordt omgebouwd tot een woning met een zalencentrum. Het tweede advies heb ik voor een buurthuis geschreven dat omgebouwd moet worden naar 19 appartementen. Bij beide projecten is de transformatie nog niet begonnen wegens financiële problemen. De afronding van die projecten zou ik nog wel graag willen zien,” aldus Henk.

Droomhuis

Als EP-adviseur heeft Henk door de jaren heen al aardig wat wooninspiratie kunnen opdoen. Als ik Henk spreek is hij net terug van een tripje naar Glasgow met zijn zoon. Met stedentripjes, zo besteed hij zijn vrije tijd het liefst. Het is dan ook niet geheel toevallig dat het droomhuis van Henk midden in de stad staat. “Mijn droomhuis moet ook licht en ruim genoeg zijn. Daarnaast zou ik hem duurzaam willen kopen. De makkelijkste manier is als ik adviseur van de ontwikkelaar ben. Maar adviseur voor de transformatie, dat zou het allerleukste zijn,” sluit Henk af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland