Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Arjen de Haan van qlimaat.nu

20 April 2022Jelmer Jasken

De mensgerichte Arjen de Haan (59) is de ondernemer achter qlimaat.nu. Bouwkunde is er met de paplepel ingegoten. Zijn vader was aannemer. Alhoewel hij het bedrijf van zijn vader niet over heeft genomen, heeft hij veel van hem geleerd. Met veel plezier runt hij nu vanuit Brabant zijn bedrijf qlimaat.nu. We spreken met Arjen over hoe hij met zijn klanten omgaat, wat er nog op zijn zakelijke bucketlist staat en hoe hij meer levert dan alleen een energielabel.

Geen lucht verkopen

Arjen de Haan heeft een beetje grijs haar, maar voelt zich absoluut geen oude lul. “Ik sta nog steeds midden in het leven en voel me nog jong en fit”. Vanuit het Brabantse Uden timmert hij aan de weg met qlimaat.nu. Wat direct duidelijk wordt is dat Arjen houdt van de omgang met mensen. Als hij langs gaat bij zijn klanten om een energielabel op te stellen is het eerste wat hij doet met hen om de tafel gaan. Onder het genot van een kopje koffie legt hij dan uit wat hij komt doen en zorgt hij ervoor dat hij alle informatie op tafel krijgt die hij nodig heeft. “Ik stel de klant als middelpunt en ik houd niet van lucht verkopen. Oprecht en eerlijk iets zeggen, ondanks dat dat soms nadelig voor je kan zijn” benoemt de ondernemer achter qlimaat.nu.

Bouwkundig Nest

Arjen komt uit een bouwkundig nest. Hij besloot daarom een bouwkundige opleiding te volgen. Toen hij zijn opleiding afgerond had kwam hij terecht in de gevels. Als commercieel manager werkte hij 25 jaar voor het internationale bedrijf. Toen het klantcontact minder intensief werd begon het werk hem minder aan te spreken. Juist omdat hij zo van het klantcontact houdt besloot hij te stoppen bij het bedrijf waar hij 25 jaar gewerkt heeft.

Het fenomeen dat een energielabel heet

Via het adviseren en verkopen van ramen, deuren en isolatie voor gevels en daken kwam Arjen in aanraking met het fenomeen energielabel. “Het advies wat ik daarvoor gaf was oppervlakkig en gevoelsmatig. Ongetwijfeld wordt je woning energiezuiniger als je isolatie gebruikt, maar hoeveel? Dat is een beetje gokken” benoemt Arjen. Hij merkte dat hij er iets meer handen en voeten aan wilde geven, meer gebaseerd op cijfers. Zijn bouwkundige achtergrond bleek een goede fundering voor de opleiding tot energieadviseur.

Schot in de roos

Eenmaal met zijn papiertje en examennummer in de hand is Arjen met qlimaat.nu begonnen. Het bleek een schot in de roos. “Ik vind het nog steeds elke dag bijzonder leuk werk. Met plezier ga ik naar de mensen toe. Wanneer je binnenkomt ben je onbekende gezichten voor elkaar, maar met een goed gevoel stap je later weer de deur uit” vertelt Arjen. Hij is zich er erg bewust van dat je je als energieadviseur in het domein van iemand anders bevindt. “Als energieadviseur kom je overal in huis en daar moet je respect voor hebben” stelt Arjen. “Ik vraag ook altijd of klanten het goed vinden als ik ergens binnenga en of het goed is als ik naar boven ga. Sommige klanten zeggen ga je gang, sommige lopen mee.” Om een goede vertaling van het energielabel te kunnen geven moet je daarnaast ook daadkrachtig voorkomen volgens Arjen. “Je moet je als vertrouweling en vakman profileren.”

De zakelijke bucketlist

Arjen wil een stapje verder gaan in de toekomst dan alleen het energielabel. Op zijn zakelijke bucketlist staan het geven van maatwerkadvies. Arjen ziet het energielabel als een nulmeting, maar bij veel woningen met een rood energielabel is er nog zoveel te verbeteren. “Wat echt bovenaan staat is het advies geven over kierdichting. Je kan namelijk isoleren wat je wilt, maar als de kieren niet goed dicht zitten is het resultaat minder. En dat is zacht uitgedrukt” voegt Arjen nog aan zijn bucketlist toe.

Meer dan het leveren van een label

We waren er al achter dat Arjen op mensen gericht is. Wanneer hij vertelt over wat hij graag in zijn vrije tijd doet wordt dat nog meer duidelijk. Arjen gaat er graag op uit met zijn vrouw en kinderen met de camper. Binnen de kortste keren weet hij wie er allemaal om hem heen staan op de camping. “Ik klets graag met mensen, ik maak altijd even een praatje.” Lachend voegt Arjen er aan toe dat zijn vrouw dat soms wel irritant vindt. Iets serieuzer gaat Arjen verder. “Ik wil altijd weten wie er om mij heen staan, daarom heb ik ook contact gezocht met Woninglabel.nl. Wie staat er om me heen, kan ik iemand helpen en wie kan mij helpen?” Tot slot benoemt Arjen dat zijn werk dus meer is dan alleen het leveren van een label. “Het is ook een stukje advies en de woning van klanten perspectief geven.”

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?