Placeholder

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Als je een hypotheek hebt bij Rabobank en je huis heeft een slecht energielabel (F of G), dan ondersteunt Rabobank jou bij het verduurzamen van je woning. Dit doet de bank met het Rabo Coöperatief Isolatiebudget.

Als blijkt uit een energieadvies dat je huis een energielabel F of G heeft, kun je met het Isolatiebudget van €1.000 de isolatiemaatregelen uitvoeren die zijn aanbevolen in het officiële adviesrapport. 

Als je in aanmerking komt voor het Rabo Coöperatief Isolatiebudget, krijg je automatisch een bericht van Rabobank. Dit kan zowel in een brief als via de Rabobank App.

Hoe kom je in aanmerking voor het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget biedt een energieadvies, een nieuw energielabel en een isolatiebudget van €1.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Jij bent een particuliere klant van Rabobank.
  • Je bent lid van de coöperatieve bank of je wordt lid tijdens de aanmeldperiode.
  • Je bent sinds 1 december 2023 eigenaar van je huis en je huis staat in Nederland.
  • Op 1 december 2023 had je huis, voor zover bekend bij Rabobank, een energielabel F of G.
  • Je had op 1 december 2023 een hypotheek bij Rabobank, en deze hypotheek is nog niet afgelost en/of je hebt nog krediet op je hypotheek openstaan.

Jij kunt ook in aanmerking komen voor het isolatiebudget van €1.000 als:

  • Je voldoet aan de voorwaarden voor het energieadvies.
  • Uit het energieadvies blijkt dat je huis een energielabel E, F of G heeft.
  • Je hebt je huis volgens de voorwaarden laten isoleren.

Rabobank haalt je energielabel op uit EP-online, een landelijke database. Als je huis geen energielabel heeft in EP-Online, gebruikt Rabobank een geschat energielabel. Je kunt je energielabel vinden in het Hypotheekoverzicht in Rabo Online Bankieren. 

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget is beschikbaar van 12 maart 2024 tot en met 31 december 2026. 

Hoe werkt het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Wanneer je je aanmeldt voor het Rabo Coöperatief Isolatiebudget, zal Rabobank je stap voor stap begeleiden via de functie ‘Mijn Wonen’ in de Rabobank App. Hieronder worden de verschillende stappen uitgelegd.

1. Aanmelding voor het Isolatiebudget

Je krijgt een uitnodiging van Rabobank via de berichteninbox van de Rabobank App of per brief via de post. Daarna kun je je aanmelden. In het digitale bericht of in het overzicht van je hypotheek in de Rabobank App staat een knop om je aan te melden. In de brief kun je de QR-code gebruiken of naar www.rabobank.nl/isolatiebudget gaan. 

2. Maak een afspraak voor het energieadvies

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je vanzelf informatie over hoe je een afspraak kunt maken met de energieadviseur die is geselecteerd. Zodra de afspraak is gemaakt, komt de energieadviseur bij je langs om het energieadvies op te stellen. Rabobank bundelt haar krachten met meerdere partijen, waaronder de energieadviseurs bij Woninglabel.nl.

3. Het energieadvies op maat

Een paar dagen na het bezoek ontvang je het energieadvies. Hierin staat precies beschreven hoe je je huis kunt verduurzamen en wat de kosten hiervan zijn. Ook wordt het definitieve energielabel van je huis geregistreerd bij de overheid. Belangrijk om te weten: Rabobank betaalt de kosten voor dit energieadvies.

4. Het isoleren

Uit het energieadvies blijkt welk energielabel je huis heeft en of er nog verdere isolatiemaatregelen nodig zijn. Als je besluit om isolatiemaatregelen te laten uitvoeren, kun je aanspraak maken op een vergoeding van €1.000 euro. Je kiest zelf een installateur uit, maar zorg ervoor dat je alle aanbevelingen van het energieadvies opvolgt. 

5. Actualisatie van het energielabel

Na de isolatiemaatregelen zorg je ervoor dat het energielabel weer wordt geactualiseerd in samenwerking met de energieadviseur. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

6. De vergoeding van het Isolatiebudget

Als laatste stap dien je een verzoek in bij Rabobank voor de vergoeding. Rabobank zal vervolgens €1.000 euro aan je overmaken. Eventueel kan je zelf nog subsidie aanvragen bij de overheid. 

Onze veelgestelde vragen over het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Hieronder gaan we verder met de veelgestelde vragen over het Isolatiebudget. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Laat het ons dan direct weten!

Hoe meld jij je aan voor het Isolatiebudget?

Om je aan te melden voor het Isolatiebudget, ontvang je automatisch een bericht van Rabobank. Dit bericht wordt per post gestuurd of verschijnt in de berichteninbox van de Rabobank App. Als eerste ontvangen hypotheekklanten met een huis dat een energielabel G heeft, een persoonlijk bericht met meer informatie over hoe ze kunnen deelnemen. Later zullen hypotheekklanten met een huis dat een energielabel F of E heeft, dit bericht ontvangen. 

Zodra je je kunt aanmelden, kun je dit doen via je Hypotheekoverzicht. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met uitleg over de vervolgstappen. 

Waarom biedt Rabobank het Rabo Coöperatief Isolatiebudget aan hypotheekklanten aan?

Rabobank wil je helpen om je huis milieuvriendelijker te maken. Je kunt meedoen als je huis momenteel een energielabel F of G heeft. Als je hiervoor in aanmerking komt, stuurt Rabobank je automatisch een uitnodiging via Rabo Online Bankieren of per post voor het Isolatiebudget. 

Het isoleren van je huis kan moeilijk zijn, zowel financieel als praktisch. Rabobank gelooft dat je grote uitdagingen samen moet aanpakken, en soms heb je wat hulp nodig. Daarom kunnen hypotheekklanten van Rabobank met een huis met energielabel G of F gebruikmaken van het Rabo Coöperatief Isolatiebudget om wat extra ondersteuning te krijgen. 

Waarom is het Isolatiebudget alleen voor huizen met energielabel G of F?

Vaak zijn huizen met energielabel G of F nog niet goed geïsoleerd. Isolatie is de eerste stap om je huis energiezuiniger te maken. Pas daarna zullen andere milieuvriendelijke maatregelen effect hebben. Rabobank staat klaar om je te helpen met het Isolatiebudget, zodat je de eerste stappen kunt zetten. 

Je hebt je huis aangemeld, maar je hoort niets meer. Wat moet je doen?

Rabobank stuurt je updates per e-mail en plaatst ze ook in Rabo Online Bankieren (in het Hypotheekoverzicht en bij Mijn Wonen). Heb je geen e-mail ontvangen? Controleer dan of Rabobank het juiste e-mailadres heeft.

Je huis valt onder een Vereniging van Eigenaren (VvE), dus je kunt niet zomaar isoleren. Wat nu?

Als je een Vereniging van Eigenaren (VvE) hebt, kun je niet zomaar isoleren. Meestal heb je toestemming van de VvE nodig om maatregelen te nemen. Maar voor bepaalde maatregelen is dat niet altijd nodig. Het beste is om contact op te nemen met de VvE en te bespreken welke maatregelen je kunt en mag nemen. Sommige van deze maatregelen kunnen onder het Isolatiebudget vallen. 

Je hebt meerdere huizen. Kan je met ze allemaal meedoen?

Je kunt maar met één huis meedoen aan het Rabo Coöperatief Isolatiebudget. Als jij en je partner meerdere huizen hebben, kunnen jullie elk één huis aanmelden. Maar hiervoor moet je op 1 december 2023 een hypotheek bij Rabobank hebben voor deze huizen, moeten de huizen energielabel G of F hebben, en moeten jullie allebei lid zijn of lid worden van de coöperatieve bank. 

Het lijkt te mooi om waar te zijn: een energieadvies en €1.000 euro om te isoleren. Schuilt er ergens een addertje onder het gras?

Om mee te doen aan het Rabo Coöperatief Isolatiebudget, hoef je alleen het energieadvies te delen met de bank en je energielabel bij te laten werken. Verder niets. Je hoeft geen lening af te sluiten of andere producten van Rabobank te gebruiken. Dus er zijn geen verborgen voorwaarden. Rabobank wil graag dat je je huis kunt verbeteren voor duurzaamheid. Daarom biedt de bank graag hulp met een op maat gemaakt energieadvies en €1.000 euro voor isolatie. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu