Alle energielabel-adviseurs op één plek
Geen gedoe
Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid
8.5 / 10(52 reviews)

Wat is de nieuwe regelgeving voor energielabels per 01-01-2021?

Wat is de nieuwe regelgeving voor energielabels per 01-01-2021?

Nieuwe regelgeving voor energielabels voor woningen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe regelgeving voor het opstellen van energielabels bij woningen. Bij de verkoop of verhuur en oplevering van je woning ben je wettelijk verplicht om een definitief energielabel te laten registreren. De manier waarop dit wordt bepaald, verandert per 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel namelijk bepaald op basis van NTA 8800, deze vervangt de NEN7120. Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De vakbekwaam adviseur komt bij je thuis langs en stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke energielabel-registratiedatabase EP-online van de Rijksoverheid. Bij de vergunningsaanvraag wordt door een energieprestatie-berekening getoetst of het gebouw voldoet aan de minimale BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Bij de oplevering moet het energielabel worden verstrekt, waarbij wordt beoordeeld aan de hand van de ingediende BENG-berekening.

De grootste verandering vanaf 1 januari 2021 is dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Tot 2021 kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven. Een erkend deskundige keurde deze kenmerken vervolgens op afstand waarna de Rijksoverheid het label vaststelde. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en bevat deze gegevens met betrekking tot de berekende indicatoren van de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie in het geval van een woning of woongebouw, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte. Naast de gebouwkenmerken die op basis waarvan de energieprestatie berekend zijn, zoals isolatie en installaties, is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Met de invoering van de nieuwe methode tot het bepalen van het energielabel sinds januari 2021 is het uitgangspunt dat zoveel mogelijk labels gelijk blijven of hooguit één labelklasse verschillen. Zo bestaat de verwachting dat circa 90% van de woningen dezelfde labelklasse behoudt of hooguit één labelklasse verschilt.

Veelgestelde vragen over energielabels

Veelgestelde vragen over hoe het werkt

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu