Alle energielabel-adviseurs op één plek
Geen gedoe
Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid
8.5 / 10(54 reviews)

Kan ik mijn huis verkopen zonder energielabel in 2021?

Kan ik mijn huis verkopen zonder energielabel in 2021?

Vraag jij je af of je jouw huis kan verkopen zonder energielabel in 2021? Het antwoord hierop is nee. Een geldig energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een huis. Is er geen geldig energielabel aanwezig? Dan kun je een boete krijgen. Naast de verplichting om een geldig energielabel te hebben bij de verkoop, verhuur en oplevering van een huis heb je óók de verplichting om in verkoop- of verhuuradvertenties het geldige energielabel te vermelden. Vanwege de drukte op de energielabelmarkt wordt er tot 2022 nog niet gecontroleerd op de advertentieplicht. Een huis verkopen zonder energielabel kan dus niet. Zorg ervoor dat je tijdens de overdracht van je huis een geldig energielabel hebt.

Boete bij het ontbreken van een energielabel

Wanneer er geen geldig energielabel aanwezig is bij het verkopen van je huis kan je een boete krijgen. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van de overheid. Is jouw huis verkocht zonder energielabel? Dan kun je van de ILT een brief verwachten. De boete bedraagt op dit moment € 170. Omdat er vanaf 1 januari 2021 een nieuwe regelgeving voor het opstellen van energielabels bij woningen in is gegaan wordt deze boete hoger. De ILT legt het boetebedrag vast in een nieuwe beleidsregel. Deze wordt in de loop van 2021 gepubliceerd in de Staatscourant.

De advertentieplicht, wat houdt dat in?

Wanneer je je huis wil verkopen kan dat niet zonder energielabel, dat hadden we al vastgesteld. Maar wat houdt de advertentieplicht waar vanaf 2022 óók op gecontroleerd wordt precies in? Wanneer je jouw huis wil verkopen moet er in de verkoop- of verhuuradvertentie vermeldt staan welk energielabel jouw huis heeft. Is er al wel een geldig energielabel beschikbaar voor jou huis? Dan is het wel de bedoeling dat je het energielabel vermeldt in de verkoop-of verhuuradvertentie.

Aanvragen energielabel

Omdat je jouw huis niet kan verkopen zonder een geldig energielabel in 2021 kun je dit het beste gauw regelen. Op Woninglabel.nl vergelijk je gemakkelijk alle energielabel-adviseurs op één plek. Je selecteert op prijs, kwaliteit en snelheid. Zo vind je altijd de beste energielabel-adviseur bij jou in de buurt.

Meer Labelnieuws:

Minister Ollongren wijst nieuw online energielabel af

Geen handhaving van verplicht energielabel op Funda

Ga terug naar het Labelnieuws

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu